Export groenten en fruit groeit door

12-01 | Laatste update op 08-07 | |
Transport groenten en fruit. - Foto: Groenten & Fruit
Transport groenten en fruit. - Foto: Groenten & Fruit

Minder kilo’s, maar meer omzet; 2021 was opnieuw een goed exportjaar voor de Nederlandse handel in groenten en fruit. Dit ondanks hoge transportkosten, een tekort aan zeecontainers, brexit en lockdowns.

Dat meldt GroentenFruit Huis, koepel van handelsbedrijven en telersverenigingen in Nederland. De totale verkoopwaarde van groenten en fruit die vanuit Nederland over de grens werden verkocht, bedraagt € 13,1 miljard. Naar schatting hoogstens een vijfde deel van die omzet wordt gemaakt met in Nederland geproduceerde groenten en fruit. De totale Nederlandse productie had in 2021 een waarde van € 3,8 miljard. Een kwart tot een derde daarvan blijft op de binnenlandse markt.

In de ranglijst van meest verkochte producten staan importproducten avocado’s, bananen en druiven op respectievelijk nummers 2, 4 en 5. Tomaten en paprika’s nemen plek respectievelijk nummer 1 en 3 in; Nederlandse glasgroenten gaan voor wel 85% de grens over.

Britse markt kleiner

De rol van Nederland als draaischijf van groenten en fruit van over de hele wereld is kleiner geworden voor de Britse markt. Daar gaan wel nog veel in Nederland geteelde producten heen, maar minder re-export van producten van buiten Nederland.

De wederzijdse handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is vrij van importheffingen, maar dat geldt niet voor producten die van oorsprong uit derde landen komen. Door deze importheffingen kopen Britse bedrijven minder tropisch fruit via Nederland uit Midden-Amerika, maar meer rechtstreeks.

Duitsland top, Ierland en Italië groeiers

Duitsland blijft veruit de grootste exportmarkt, met in 2021 weer een plus van 1%. Italië (+13%) en Ierland (+16%) zijn de grootste groeiers ten opzichte van 2020. Het gaat daarbij om product geteeld in Nederland, gecombineerd met vooral geïmporteerd fruit dat wordt doorverkocht. De afzetgroei naar deze landen valt voor een deel toe te schrijven aan avocado en mango. Het gaat echter ook om een toename van export van (voornamelijk Nederlandse) tomaten richting Italië.

Minder groenten en fruit buiten EU verkocht

De Nederlandse verkoop van groenten en fruit naar verre bestemmingen verliep door hoge transportkosten moeizaam. Door de extreem hoge luchtvrachttarieven en minder passagiersvluchten (paprika’s gaan als vracht mee in het vliegtuig) viel de Nederlandse export van paprika’s naar de Verenigde Staten met 1 miljoen kilo in 2021 nagenoeg stil. Ter vergelijking: in pre-coronajaar 2019 werd nog ruim 16 miljoen kilo verkocht aan de Verenigde Staten. Nederlandse uien blijven wereldwijd geliefd, met afzetgroei in landen als Ivoorkust, Verenigd Koninkrijk, Gambia en Nicaragua.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer