Export aubergine lager

10-06-2011 | |
Export aubergine lager

In de eerste vier maanden van 2011 is 7 procent minder Nederlandse aubergine uitgevoerd dan in dezelfde periode in 2010.

Belangrijke afzetlanden als Duitsland (-5 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-27 procent) namen minder af. Zweden (+35 procent) importeerde wel duidelijk meer Nederlandse aubergine dan vorig jaar en ook de uitvoer naar de Verenigde Staten en Canada groeide fors. De lagere uitvoer van Nederlandse aubergine in de eerste maanden van 2011 kan te maken hebben met de Spaanse uitvoer, want vanuit Almeria werd in de afgelopen maanden veel meer uitgevoerd dan in 2009 en 2010.

Prijsverloop
Op de Duitse groothandelsmarkten steeg de prijs voor Nederlandse aubergine in de periode van week 18 t/m week 20, daarna zette weer een daling in. Na week 18 was er geen prijsnotering op de groothandelsmarkten meer voor Spaanse aubergine. De Duitse groothandelsprijzen voor Nederlandse aubergine liggen nu duidelijk lager dan vorig jaar en zijn vergelijkbaar met 2009. Bij de Duitse discounters Aldi en Lidl zat er de afgelopen weken een stijgende lijn in de prijzen, bij Edeka en Rewe daalde de prijs in week 22. In de Nederlandse supermarkten zijn de prijzen na week 20 licht gedaald.

Import in het Verenigd Koninkrijk
In 2010 is de invoer van aubergine in het Verenigd Koninkrijk met 17% gegroeid ten opzichte van 2009. Dat kwam vooral door de invoer uit Spanje, die met 44% is gestegen. De invoer uit Nederland (inclusief re-export) daalde met 1,5%. Nederland heeft in 2010 dus aandeel op de Britse markt verloren aan Spanje.

Bekijk hier het volledige marktbeeld van aubergine.

Bron: Productschap Tuinbouw

Gfactueel
Meer over


Beheer