Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Experimenteren en avonturen

Op de één of andere manier lijkt het of alle bedrijfsactiviteiten 'professioneler' moeten worden. Tenminste, als je afgaat op hedendaags managementjargon.

Op de één of andere manier lijkt het of alle bedrijfsactiviteiten ‘professioneler’ moeten worden. Tenminste, als je afgaat op hedendaags managementjargon.

Meer en meer kom ik tot de overtuiging dat we weg moeten van procedurefocus en juist terug moeten naar de ontwikkelingsfase van het bedrijf. Want volgens mij komen innovatie en vernieuwing niet van de grond met procedures.

Professionalisering  in het jargon van consultancy betekent borging van bedrijfsprocessen. Dat wordt dan ingevuld door processen en procedures te omschrijven in handboeken zodat iedereen weet wat hij moet doen door in het handboek te kijken. Resultaat daarvan is een transparante organisatie waarbij processen meetbaar en handelingen constant zijn. Het risico daarvan is dat we allemaal boekhouders creëren terwijl we weten dat de boekhouders de financiële crisis hebben veroorzaakt. Dat is onze eigen schuld, want we hebben de boekhouders niet alleen de verantwoording voor het sommetje maar ook voor de cijfers zelf gegeven.

Het is goed om inzicht te hebben in hoe bedrijven draaien en het is ook helemaal niet verkeerd om een beschrijving te maken van handelingen die vaak voorkomen op bedrijven. Maar door alles vast te leggen in procedures, wordt innovatie doodgeslagen. Immers, de leuke periodes in de ontwikkeling van een bedrijf zijn de periodes waarin nieuwe dingen worden geprobeerd die aanslaan bij klanten. Experimenteren met een aanpassing aan de plantmachine in de werkplaats met een lasapparaat en een slijptol, proberen dat moeilijke gewas te telen in het perceeltje tegen het erf door vijf keer per dag te kijken wat de gevolgen zijn van jouw handeling. De studentenkamer voor de computer-whizzkid en voor muzikanten het oefenhok. De ruimte creëren om fouten te maken en om houtje-touwtje-machientjes in elkaar te zetten. Experimenteren en avonturen. De ruimte in de bedrijfsvoering voor deze ontwikkeling zorgt voor innovatie en groei binnen bedrijven.

De doorgedraaide focus op procedures en processen komt voort uit onzekerheid die schijnbaar wordt weggewerkt via afvinklijstjes met procedures. Helaas wordt alle creativiteit daarmee doodgeslagen terwijl het leuke van ondernemerschap is het ontwikkelen van nieuwe machientjes en nieuwe producten en deze samen met klanten door ontwikkelen.

Ruimte voor experimenteren en avonturen is de enige juiste invulling van professionalisering.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers