‘Even voorstellen: LTO-vakgroepvoorzitter Niels Zuurbier’

29-10-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Zuurbier
Niels Zuurbier LTO-vakgroepvoorzitter vollegrondsgroenten
Foto van Niels Zuurbier uit 2014 - Foto: Fotostudio Wick Natzijl
Foto van Niels Zuurbier uit 2014 - Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Mijn naam is Niels Zuurbier, ik ben vollegrondsgroenteteler in Heerhugowaard de Noord (Noord-Holland). Samen met drie compagnons teel ik voornamelijk ijsbergsla en spitskool.

Sinds 1 september ben ik verkozen tot LTO-vakgroepvoorzitter voor vollegrondsgroenten. Ik mag het stokje overnemen van mijn voorganger Jan Roefs, hij is u ongetwijfeld bekend. Veel jaren heb ik met Jan als medebestuurder in de landelijke vakgroep gezeten. Jan deed het bestuurswerk altijd met veel passie en inzet, via deze weg wil ik Jan nogmaals danken voor zijn inzet voor de sector.

‘LTO positioneert de sectoren effectiever en beter’

Nu is het de beurt aan de nieuwe vakgroep. LTO Nederland heeft hard gewerkt om alle landelijke vakgroepen opnieuw in te richten. De sectoren worden effectiever en beter gepositioneerd, om slagvaardiger met uw belangen aan de slag te gaan.

Veel werk te verzetten

Voor vollegrond valt de komende jaren veel werk te verzetten op het gebied van gewasbescherming, mest en mineralen, arbeid en ga zo nog maar even door. Daarbij moeten we als sector de handen ineenslaan om ervoor te zorgen dat we bestendig onze toekomst tegemoet gaan. Daar moeten we ook allemaal ons steentje aan bijdragen.

Er is geen collectieve geldstroom meer die onderzoek en kennisontwikkeling financiert, daar zijn we als sector zelf verantwoordelijk voor. Praat daar ook over met uw collega’s in de verschillende teelten.

‘Praat vooral niet over wat uw onoverkomelijke verschillen zijn’

We zijn als sector sterk gedifferentieerd van elkaar, de teelt is echter altijd de verbindende factor. Stel met elkaar vast wat uw gemeenschappelijke raakvlakken en/of problemen zijn. Dat is de energie die samenwerking tot stand brengt. Praat vooral niet over wat uw onoverkomelijke verschillen zijn. Dat helpt niemand vooruit. Er zijn al vele telersverenigingen, studieclubs en andere platforms waar prachtige initiatieven worden ontwikkeld, doordat telers kijken naar wat hen verbindt.

LTO helpt waar mogelijk en indien gewenst, om de juiste stakeholders aan tafel te krijgen. Wij als vakgroep stellen ons graag dienstbaar op om u, uw teelt en uw sector vooruit te helpen.Beheer