Doorgaan naar artikel

‘Even een hapering vanwege nattigheid’

Broccoli planten onder vliesdoek. - Foto: Joost Stallen premium

Broccoli planten onder vliesdoek. - Foto: Joost Stallen

Van het totale areaal zit 10% er nu in op het bedrijf van Peter Appelman. Het plantklaar maken van land gaat tot augustus door.

Peter Appelman runt met zijn compagnons Appelman Vegetables in het Noord-Hollandse Stompetoren. Het hoofdproduct is broccoli (160 hectare), daarop volgen sluitkool (55-60 hectare) en bloemkool (25 hectare). Appelman is lid van telersvereniging Best of Four (BOF) en levert aan de snijderij en aan supermarkten.

Even een hapering

Begin maart zijn de eerste broccoliplanten (12 hectare: Malibu, Cuba en Iron Man) de grond ingegaan en daar is doek overheen gekomen. “Daarna hadden we even een hapering vanwege de nattigheid. Vervolgens hebben we 19 maart de vroegste kool gezet en daarna zijn we verder gegaan met broccoli”, aldus Appelman.

34 hectare broccoli onder doek

In totaal wordt 34 hectare broccoli onder doek, microklimaat- en vliesdoek, geteeld en 6 hectare kool. “Door het tegenvallende weer is nog niet veel te zien, maar dat komt goed.” De eerste oogst wordt eind mei verwacht. Van het totaal areaal zit 10% er nu in. Het plantklaar maken van land gaat tot augustus door. Appelman: “Zandgronden zijn gewoeld en hier is drijfmest ingewerkt. De lichte klei moet nog worden geploegd en geëgd. De zware klei ligt al geploegd.”

Afleveren sluitkool voorspoedig

In de schuur is Appelman druk met afleveren van sluitkool. “Dit gaat heel vlotjes. De kool is gezond de cel ingegaan en de prijs was steeds goed.” Het bedrijf is al 3 jaar PlanetProof. “Je moet er wat meer voor doen, maar het is een maatschappelijke ontwikkeling waar je niet onderuit kunt.”

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Delen

Foto: Lex Salverda
Peter Appelman

Broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin