Europese perenproductie krimpt 18 procent

03-08-2012 | Laatste update op 08-06 | |
Europese perenproductie krimpt 18 procent

De Europese perenproductie krimpt het komende oogstseizoen 18 procent. Dat is in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Ten opzichte van afgelopen jaar is de daling zelfs 22 procent, blijkt uit cijfers die vrijdagmorgen op het Europese congres Prognosfruit in Toulouse bekend zijn gemaakt.

Nederland maakt door de vorstschade de grootste duikeling in percentage. De oogst krimpt 38 procent. De daling van de Belgische telers van 14 procent is lager, maar daarin zit de lagere oogst in 2011 verrekend met stormschade. Belangrijk is de daling van de Italiaanse productie met 22 procent. De Italianen oogstten 200 ton minder peren, dat is de totale Nederlandse productie.

Voor appels is de daling van de Europese oogst 7 procent, als dat vergeleken wordt met de laatste 3 jaar. Ten opzichte van 2011 is de daling van de appelproductie 9 procent. Nederland ondergaat een krimp van 23 procent, maar Frankrijk ziet de oogst met meer dan 30 procent krimpen. De appeltelers oogsten 550 ton minder dan vorig jaar. Ter vergelijking: de Nederlandse oogst is 320 ton. Duitsland krimpt nauwelijks (2 procent). Het Verenigd Koninkrijk heeft naar verwachting 15 procent minder appels.

De verwachtingen voor het komende seizoen zijn goed. Er is geen overlap van het importseizoen en met de lagere inslag moeten goede prijzen tot stand kunnen komen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer