Europese appelexport zal niet volledig herstellen

03-10-2018 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

De Europese appelexport zal na een daling van 50% in 2017/2018 niet volledig herstellen.

Dat is de verwachting van de Europese Commissie in haar short term outlook voor marktvooruitzichten van agrarische markten.

Volumes verse appels niet gehaald

Waar de export van verwerkte appels uit industriefruit dit seizoen wel weer zal terugplooien, zullen de volumes dit jaar voor verse appels niet gehaald worden. De Europese Commissie verwacht dat kwaliteitsproblemen bij veel telers zullen leiden tot meer industriefruit, waardoor de export van verwerkte appels 49% zal groeien na een daling van 29% in het afgelopen seizoen.

54% meer appels in de verwerking

Gemiddeld verwacht de Europese Commissie dat 54% meer appels in de verwerking worden aangeboden in vergelijking met vorig jaar. Een meerjarige vergelijking laat zien dat de aanvoer van verwerkte appels 10% hoger zal zijn dan de laatste 5 jaar.

Import steeg 27%

Ook de invoer van appels zal terugplooien naar normale volumes na het krappe appelseizoen 2017/2018. Vorig seizoen groeide de import 27%, die stijging zal dit jaar weer ongedaan gemaakt worden, is de verwachting.

Consumptieherstel niet volledig

Ook de consumptie van appels stond door de hoge prijzen onder druk afgelopen seizoen. Dit seizoen zal de consumptie weer groeien met 2%, zo is de verwachting, maar blijft de consumptie toch nog onder het meerjarig gemiddelde.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer