Europeaan gooit 123 kilo voedsel per jaar weg

12-08-2015 | |
Europeaan gooit 123 kilo voedsel per jaar weg

De voedselverspilling in de Europese Unie bedraagt naar schatting 123 kilo voedsel per hoofd van de bevolking per jaar.

Dat becijferen Italiaanse onderzoekers die daarover woensdag publiceren in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Research Letters. De voedselverspilling varieert van 55 tot 190 kilo. Het onderzoek is uitgevoerd met geld van de Europese Commissie.

Verspilling is grotendeels te vermijden

Volgens de onderzoekers is een groot deel van de voedselverspilling bij consumenten te vermijden. Naar schatting 97 kilo voedsel hoeft niet te worden weggegooid. De vermijdbare verspilling varieert van 45 tot 153 kilo per hoofd van de bevolking per jaar.

Oorzaken van voedselverspilling

Oorzaken voor de voedselverspilling zijn onder andere het koopgedrag van de consument, die te veel bederfelijke groente en fruit aankoopt. Reden daarvoor is dat deze voedingsmiddelen over het algemeen goedkoop zijn. Tussen de verschillende lidstaten zijn er grote verschillen tussen het vermijdbare voedselverlies, variërend van 45 tot 153 kilo voedsel per hoofd van de bevolking per jaar. Leefstijl en koopkracht spelen daarbij een belangrijke rol. Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens van zes lidstaten:  Groot-Brittannië, Nederland, Denemarken, Finland, Duitsland en Roemenië.  De verspilling blijkt het hoogst in het Verenigd Koninkrijk en het laagst in Roemenië.

Waterverbuik

Met de voedselverspilling is een waterverbruik gemoeid van ongeveer 52 kubieke kilometer per jaar, vergelijkbaar met het waterverbruik voor de totale Spaanse landbouw.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer