Europa akkoord met verbod neonicotinoïden

27-04-2018 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het verbod op neonicotinoïden in akkerbouwmatige teelten komt er. Het voorstel hiervoor van de Europese Commissie is vrijdag 27 april aangenomen door de lidstaten.

Nog voor het eind van dit jaar zijn de insectenbestrijders imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam (de zogeheten neonicotinoïden) verboden in akkerbouwmatige teelten. Europa wil zo de bij beschermen.

Eerder deze week werd duidelijk dat minister Carola Schouten het voorstel zou steunen. In het permanent comité Scopaff dat hierover gaat, bleek vrijdag een zogeheten gekwalificeerde meerderheid achter het voorstel te staan. Vytenis Andriukaitis, eurocommissaris van Gezondheid en Voedselveiligheid, toonde zich vrijdag blij met de uitkomst van de stemming. Hij benadrukt dat de commissie haar voorstel maanden geleden gedaan heeft, op basis van wetenschappelijk advies van de voedselveiligheidsautoriteit Efsa.

Kamerdebat: meerderheid Tweede Kamer steunde moties VVD en CDA niet

De nieuwe maatregel wordt de komende weken gepubliceerd, waarna een opgebruiktermijn geldt van een halfjaar. De middelen, evenals gecoat zaad, mogen daarna niet meer worden gebruikt buiten de kas. Binnen de kas blijven de middelen onder voorwaarden toegelaten.

Vanuit de Nederlandse akkerbouw is afgelopen week al bezorgd gereageerd.

Regeringspartijen VVD en CDA hebben nog geprobeerd minister Schouten te bewegen haar stem voor een verbod om te zetten naar een onthouding van stemmen. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer steunde de moties donderdag 26 april niet. Oppositiepartijen PVV, Partij voor de Dieren en SP loofden Schouten juist in haar opstelling.

Kamerleden Maurits von Martels (CDA) en Helma Lodders (VVD) probeerden de minister ertoe over te halen nog een poging te doen het voorstel zodanig te veranderen, dat de insectenbestrijders onder strenge voorwaarden toch beschikbaar zouden blijven voor onder meer de pootaardappelteelt en de suikerbietenteelt. Schouten zegt echter te hebben afgewogen dat aanpassing van de gebruiksregels zo ingewikkeld zijn dat ze niet uitvoerbaar, controleerbaar of handhaafbaar zijn. Het bedrijfsleven (Nefyto) zegt dat het ministerie op geen enkele manier overleg heeft gevoerd over voorgenomen maatregelen.

VVD en CDA kregen alleen steun van SGP en FvD voor de moties, waarin de minister werd opgeroepen het voorstel van de Europese Commissie niet te volgen.

Mede-auteur: Jan Braakman

Oppewal
Johan Oppewal chef redactie ondernemen


Beheer