Eurofins toont groeiverschillen in perceelweergave

19-12-2017 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Eurofins Agro start met het tonen van een BodemScout-beeld op het analyseverslag van BemestingsWijzer. Hiermee zijn de structurele productie- en kwaliteitsverschillen binnen een bemonsterd perceel tot in detail zien. Volgens het laboratorium is dit een goed hulpmiddel in de richting van precisielandbouw.

Een BodemScout-beeld brengt de groeiverschillen binnen een perceel in kaart op basis van 9 jaar satellietbeelden. Voor bijna alle percelen in Nederland zijn die reeksen beelden beschikbaar, aldus Eurofins. De opnames zijn gemaakt tijdens het groeiseizoen, meestal in de periode juni tot en met augustus. De weergave op het analyseverslag is in vakken van 10 bij 10 meter.

Beeld: Eurofins Agro

Beeld: Eurofins Agro

Handvatten voor vervolgonderzoek

Doordat de satellietbeelden van 9 jaar over elkaar heen worden gelegd, zijn de verschillen van structurele aard te zien. De jaarlijkse effecten, bijvoorbeeld veroorzaakt door het weer, zijn er zo uit gefilterd. Het type gewas is niet van invloed voor het resultaat in BodemScout. Doordat specifiek wordt gekeken naar de gemiddelde gewasgroei en de afwijkingen daarop in het perceel, kan de informatie gemakkelijk met elkaar worden vergeleken. Zo ontstaat inzicht in de structurele variatie in het perceel en toont de locaties aan in het perceel waar het gewas achterblijft of juist voorloopt in groei (bekijk een voorbeeld van een BemestingsWijzer met BodemScout – pdf).

Dat kan aanknopingspunten geven voor vervolgonderzoek. Want de vraag is waardoor die verschillen worden veroorzaakt. Is er sprake van een structuurprobleem, zoals bodemverdichting? Is er sprake van een tekort of juist overmaat van nutriënten? Zijn er aaltjes? Of heeft het gewas last van een ziekte?

Daarnaast is mogelijk van ieder jaar een satellietbeeld bekijken waarin met kleurverschillen wordt aangegeven of het gewas er op specifieke plekken in het perceel slechter of beter bijstaat.

Taakkaart laden

Volgens Arjan Reijneveld, productmanager Eurofins Agro, bespreken veel telers de resultaten met hun loonwerker en of adviseur en maken zo een keuze voor optimalisatie van de bodem via bijvoorbeeld bekalking en compostaanvoer.

Het is overigens nog niet mogelijk om de gegevens achter het Bodemscout-beeld te gebruiken om de taakkaart van bijvoorbeeld een plaatsspecifiek werkende (kunst)meststrooier van de benodigde informatie te voorzien. “Dat wordt de volgende stap.”

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer