Doorgaan naar artikel

Eurofins optimaliseert bemestingsadviezen vollegrond

Het bemestingsadvies is voor de vollegrondsgroenteteelt gesplitst in een bodemgericht en gewasgericht advies - Foto: Joost Stallen

Het bemestingsadvies is voor de vollegrondsgroenteteelt gesplitst in een bodemgericht en gewasgericht advies - Foto: Joost Stallen

Nauwkeuriger bemesten met apart advies voor bodem en gewas. Eurofins heeft de bemestingsadviezen in onder andere het complete grondonderzoek BemestingsWijzer geoptimaliseerd. Het gewasgerichte advies wordt zoveel mogelijk op rasniveau gegeven.

Het bemestingsadvies is voor de vollegrondsgroenteteelt gesplitst in een bodemgericht en gewasgericht advies. De vernieuwde adviezen zijn op basis van nieuwe inzichten in het onderzoek. Dat maakt nauwkeuriger bemesten mogelijk, stelt Eurofins.

Verbeterde adviezen

BemestingsWijzer geeft inzicht in de totale toestand van de bodem. De analyse geeft informatie over zowel chemische, fysische en biologische eigenschappen van de bodem. Het verslag van BemestingsWijzer koppelt aan deze dataset een verbeterd bemestingsadvies. Ook de adviezen in het beperkte grondonderzoek en in de BijmestMonitor zijn verbeterd. Voortaan is de advisering nog beter afgestemd op de daadwerkelijke behoefte.

Bodem- en gewasgericht

Op het vernieuwde verslag splitst Eurofins namelijk het advies in een bodemgericht en een gewasgericht advies. Het bodemgerichte advies heeft als doel de bodemvruchtbaarheid op peil te houden of te brengen en maakt het mogelijk om beter in te springen op de behoefte van het gewas. Het advies draagt zo bij aan een goede bodemvruchtbaarheid én een optimale opbrengst en kwaliteit.

Advies per ras

Het gewasgerichte advies wordt weergegeven als een gift per jaar en is beschikbaar voor ruim driehonderd gewassen en, indien bekend, ook per ras van het gewas. Het nieuwe advies maakt gebruik van de gewas-/rasbehoefte en de gemiddelde opbrengst en is gecorrigeerd voor de bodemvoorraad en bodemlevering. De gift die volgt uit het advies, is bovendien te splitsen in meerdere giften tijdens de teelt. Tijdens het groeiseizoen kan bovendien worden bijgestuurd met BijmestMonitor. Dit bijmestonderzoek van Eurofins geeft inzicht in de direct opneembare nutriënten en de opname door het gewas tijdens de teelt.

Beheer
WP Admin