Euro-Jabelmann presenteert rooier bataat

25-11-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Süßkartoffelroder Green 1450/XL-rooier voor bataat. - Foto: Euro-Jabelmann
Süßkartoffelroder Green 1450/XL-rooier voor bataat. - Foto: Euro-Jabelmann

Machinefabrikant Euro-Jabelmann uit Itterbeck (D.) presenteerde vorige week op de beurs ExpoSE in Karlsruhe de zelfontwikkelde getrokken rooier voor bataat: de Süßkartoffelroder Green 1450/XL.

De beddenrooier van Euro-Jabelmann rooit 1,40 meter breed, twee rijen tegelijk. De gerooide bataat gaat vervolgens over een zeefband en komt dan op een uitleesband. Op de rooier staan vier mensen om de knollen van de uitleesband te rapen en op een bovenliggende transportband te leggen. Deze band draait de knollen vervolgens in kuubkisten. Die hangen op lepels en de machine kan de kisten zelf afzetten. Vervolgens wordt met een frontlader een nieuwe kist geplaatst.

Capaciteit rooier

De Süßkartoffelroder Green 1450/XL vraagt een trekker van 60 à 70 pk. De rooier heeft het afgelopen seizoen bij een Duits bedrijf gedraaid. Daar was voor 8 hectare 30 à 35 uur nodig, met vier personen op de rooier, een chauffeur en iemand voor de kistenhandling.

De rooier kost € 49.000.

  • Op de rooier staan vier mensen om de knollen van de uitleesband te rapen en op een bovenliggende transportband te leggen. - Foto: Euro-Jabelmann

    Op de rooier staan vier mensen om de knollen van de uitleesband te rapen en op een bovenliggende transportband te leggen. – Foto: Euro-Jabelmann

  • Süßkartoffelroder Green 1450/XL vraagt een trekker van 60 à 70 pk. - Foto: Euro-Jabelmann

    Süßkartoffelroder Green 1450/XL vraagt een trekker van 60 à 70 pk. – Foto: Euro-Jabelmann

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer