Doorgaan naar artikel

EU wil meer satellietgegevens inzetten voor GLB

Foto: ANP

Foto: ANP

De Europese Commissie wil in de toekomst meer satellietgegevens kunnen inzetten voor het landbouwbeleid.

De gegevens zijn nuttig voor controles die worden uitgevoerd op subsidieaanvragen binnen het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), maar tegelijkertijd wil de commissie ook bevorderen dat gedetailleerde gegevens uit de ruimte voor de landbouw ingezet kunnen worden. Dat meldt persbureau Agra Europe.

Nieuwe ruimtestrategie

Agra Europe baseert zich op de nieuwe ruimtestrategie van de EU waar afgelopen week details over bekend werden gemaakt vanuit de Commissie. In de strategie komt landbouw maar beperkt aan de orde, maar hoge ambtenaren gingen in toelichtingen wel in op de mogelijkheden van meer controle op basis van satellietgegevens. Op die manier zijn controles efficiënter en effectiever en kan het aantal bedrijfsinspecties omlaag.

De toekomst: precisielandbouw

Een ander terrein waar de strategie op inzet is de ontwikkeling van precisielandbouw. Op die manier is het mogelijk om gebruik van kunstmest en gewasbescherming te beperken en daarmee de kosten te verlagen van het informeren van boeren, waar ze precies moeten bemesten en bespuiten.

Eerder dit jaar pleitte EU-landbouwcommissaris Phil Hogan al voor intensiever gebruik van satellietdata. In de komende 10 tot 15 jaar wil de EU meer dan 30 satellieten lanceren onder de vlag van de Galileo- en Copernicus-programma’s. Copernicus levert onder meer data die ingezet kunnen worden voor het leiden van grote en middelgrote landbouwbedrijven.

Beheer
WP Admin