Doorgaan naar artikel

‘EU weet paprikasnuitkever uit te bannen’

Strenge importinspecties hebben in 2020 voor het eerst tot nul aangetroffen paprikasnuitkevers geleid.

In de zomer van 2012 werden paprikatelers in het Westland opgeschrikt door de vondst van de zeer schadelijke paprikasnuitkever Anthonomus eugeni, internationaal bekend als de Pepper weevil. De snuitkever werd aangetroffen bij zes verschillende paprikatelers in de omgeving van Honselersdijk.

Quarantaine

De overheid heeft direct na de vondst besloten om het organisme de status ‘quarantainewaardig’ te geven om verdere verspreiding te voorkomen. De afzet van de zes teeltbedrijven werd stopgezet en de bedrijven werden onder toezicht geruimd. Nader onderzoek in de omgeving en bij andere paprikatelers in de rest van Nederland toonde aan dat de verspreiding beperkt was gebleven tot deze zes bedrijven. De ingreep bij de bedrijven en het opleggen van het ‘schone start protocol’ aan de paprikabedrijven in de omgeving heeft er indertijd voor gezorgd dat de besmetting is geëlimineerd.

Mee met product uit Midden-Amerika

Het vermoeden was dat de schadelijke snuitkevers met pepers uit Midden-Amerika het land waren binnengekomen. Nederland besloot daarom paprika en peper bij import inspectie- en certificaatplichtig te maken. Vanaf juni 2014 is deze eis ook EU breed ingevoerd. Landen die naar Europa exporteren moeten nu op hun fytosanitair certificaat aangeven op welke manier zij aan de EU-eisen voor dit organisme voldoen, bijvoorbeeld middels gebiedsvrijheid of perceelvrijheid.

Het aantal besmette zendingen is sindsdien sterk teruggelopen. In 2013 werd tijdens de importinspecties van het KCB nog 37 maal de paprikasnuitkever aangetroffen in product uit Mexico en de Dominicaanse Republiek. De jaren daarna liep dat aantal terug naar gemiddeld 5 vondsten per jaar waarbij ook vondsten in auberginevruchten zijn gedaan.

Eisen en inspecties doen hun werk

Het afgelopen jaar werd door Nederland dus geen paprikasnuitkever gevonden. Er kan gesteld worden dat de strenge eisen en inspecties hun werk doen. Op een kleine uitbraak in Italië (2013) na is de EU tot op heden gevrijwaard gebleven van de paprikasnuitkever. In landen waar dit organisme zich wel heeft gevestigd zorgt het in de paprika en peper teelt jaarlijks voor vele miljoenen aan gewasschade en bestrijdingskosten.

Share this

Dik de Winter

specialist Fytosanitaire zaken

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin