EU: verscherpte controle op import citrusfruit

15-12-2016 | Laatste update op 12-09 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie strengere maatregelen neemt om de invoer van besmet citrusfruit te controleren op besmettelijke plantenziekten.

De wens van het Europees Parlement kan belangrijke gevolgen hebben voor de Nederlandse fruitimporteurs, die via Rotterdam producten invoeren.

Doel van de aangenomen resolutie is om te voorkomen dat een ziekte als black spot in citrusvruchten via importmateriaal terecht komt bij Zuid-Europese citrustelers. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met de uitbraak van Xylella bij olijfbomen in Zuid-Europa. De ziekte is mogelijk Europa binnengekomen met de invoer van sier-koffieplanten via Rotterdam.

Resolutie aangenomen

De Spaanse sociaal-democraat Clara Eugenia Aguilera García heeft zich sterk gemaakt voor de uitspraak van het parlement, Volgens haar is de Europese Commissie niet actief genoeg. De resolutie werd aangenomen met 463 stemmen voor en 168 tegen.

VVD’er Jan Huitema keerde zich tegen het voorstel. Volgens hem is er sprake van onvervalst protectionisme. “De extra eisen worden onder druk van het Spaanse smaldeel in het Europees Parlement erdoorheen gedrukt.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer