Doorgaan naar artikel

EU-tomatenprijzen dicht op elkaar in matige markt

EU-tomatenprijzen dicht op elkaar in matige markt premium

EU-tomatenprijzen dicht op elkaar in matige markt

Op een matige Duitse groothandelsmarkt tonen tomatenprijzen tomaten van verschillende herkomsten weinig verschil.

Dat geldt voor ronde en trostomaten. Met € 1,85 voor Nederlandse trostomaten is de prijs lager dan in 2017 (€ 3,15). Het verschil met de Turkse tomaten is € 0,50 per kilo, vorig jaar was het verschil € 1 in week 5. Toen kon de handelsprijs voor Nederlandse trostomaten oplopen naar € 3,11.

De tomatenprijzen blijven stevig achter bij 2015 en 2017, maar blijven iets boven het niveau van 2016, blijkt uit de gegevens van het Duitse marktonderzoeksbureau BLE (pdf) . Nederland heeft op de Duitse groothandelsmarkt voor trostomaat een aandeel van 18%, blijkt uit die gegevens. Spanje is met 43,4% de grootste aanbieder. Turkije is er met 12,3% ook duidelijk aanwezig.

Bekijk meer tomatenprijzen en stel zelf uw prijsvergelijking samen

Omgekeerde voor cherry

Voor cherrytomaten lijkt het omgekeerde het geval. In de prijsvorming zijn internationaal meer verschillen in deze matige fase. Vorig jaar trok krapte de prijzen op voor alle herkomsten en was ook Spaans product met € 5,22 hetzelfde geprijsd als Nederlandse. Nu is het verschil tussen Nederlandse en Spaanse € 0,50. Nederland heeft op die markt een aandeel van 24%, waar Italië met 40% marktleider is.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin