Doorgaan naar artikel

EU: tomatenprijs hoog, import uit Turkije groeit

De Europese Commissie schat dat de tomatenprijzen € 0,80 boven het vijfjarige gemiddelde liggen. Turkije groeit sterk als tomatenleverancier aan de EU.

Die schatting doet de Europese Commissie in een marktanalyse van de tomatenafzet. Met een gemiddelde prijs van € 2,23 per kilo voor december wijkt de notering voor de EU sterk af van het vijfjarige gemiddelde (€ 1,43). In oktober en november was het verschil met dat vijfjarige gemiddelde € 0,60.

Fijne tomaten duurder

De Europese Commissie maakt haar schatting op basis van noteringen voor ronde tomaten, trostomaten en cherrytomaten (specialty) in de vier grootste tomatenlanden. Met name de noteringen van de fijnere types stuwen de tomatenprijs in de Europese Unie, blijkt uit de analyse. Nederland geeft voor deze tomaten prijzen af van boven de € 4,00 per kilo. Tros- en losse tomaten kwamen in december tot net onder de twee euro, ook relatief hoog.

De EU-notering is een indicatie van de marktontwikkeling, geen exacte marktgraadmeter. Zo wordt niet duidelijk of het een gewogen gemiddelde is voor de drie tomatensegmenten.

Turkije sterk in opkomst op tomatenmarkt

Uit de cijfers van de Europese Commissie valt op te maken dat de import van tomaten in december hoger was dan het vijfjarige gemiddelde en in december net onder het peil van 2022/2023 lag. Dat jaar was de winterproductie laag als gevolg van hoge energieprijzen. De tomatenimport uit Marokko volgt het vijfjarige gemiddelde. Turkije is sterk in opkomst als tomatenleverancier in de EU. De import steeg naar 70.000 ton in december. Het vijfjarige gemiddelde lag in die maand op circa 40.000 ton.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin