Doorgaan naar artikel

‘EU-steun zaadproject Monsanto schandalig’

Image

In Duitsland is ophef ontstaan over een voornemen van de Europese Investeringsbank EBRD om Monsanto een bankgarantie te geven voor een zaad- en gewasmiddelenproject in Oost-Europa.

Monsanto wil telers in Bulgarij, Hongarij, Rusland, Servië, Turkijke en Oekraïne hoogwaardig zaad en bestrijdingsmiddelen leveren om de gewasopbrengst te verhogen. De aanschafkosten voor het zaad worden voorgefinancierd, zodat telers later betalen na een betere opbrengst van de oogst. Dat moet de teelt in deze landen stimuleren.

Het moet leiden tot een teelt met betere mogelijkheden voor gewasbescherming, hogere opbrengsten, betere winstgevendheid en betere voedselzekerheid voor deze landen. De Europese Investeringsbank wil voor 40 miljoen dollar participeren in het project, maar daarin zit geld van de EU-landen. Met name in Duitsland is onder telers weerstand tegen het project.

Voorzitter Ludwig Maier van de Ökologisch-Demokratischen Partei (ÖDP) noemt het schandalig dat een concern als Monsanto steun nodig heeft voor het vergroten van haar afzet in Oost-Europa. Ook landbouwminister Ilse Aigner heeft zich kritisch uitgelaten, melden media. In januari besluit de bank definitief over de ondersteuning van het project.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin