EU-parlement: onderzoekscommissie Monsanto

18-01-2018 | Laatste update op 07-11 | |
Foto: EPA
Foto: EPA

Het Europees Parlement gaat een speciale onderzoekscommissie instellen die gaat kijken naar de manier waarop de wetgeving op gebied van glyfosaat en andere gewasbeschermingsmiddelen is beïnvloed.

De sociaaldemocraten in het parlement hebben daarop aangedrongen. Het parlement moet de instelling van de commissie in februari bekrachtigen.

De Belgische sociaaldemocraat Kathleen van Brempt zegt dat de integriteit van Europese wetgeving op geen enkele manier mag worden betwijfeld. Van Brempt haalt aan hoe het bedrijf Monsanto probeerde wetenschappelijke publicaties zo te beïnvloeden, dat de toelating van een controversieel bestrijdingsmiddel zou worden gehandhaafd.

Kijken naar verschillende gewasbeschermingsmiddelen

Van Brempt wil onderzoeken in hoeverre onderzoeksrapporten van het Europees chemicaliën agentschap (Echa) en de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) door Monsanto zijn beïnvloed bij de beoordeling van glyfosaat. De onderzoekscommissie zal echter breder kijken, waarbij naar verschillende gewasbeschermingsmiddelen wordt gekeken.

“Ons doel is de procedures te verbeteren om de zorgen van burgers weg te nemen en de transparantie te bevorderen. En we willen ons ervan vergewissen dat de Europese agentschappen kunnen vertrouwen op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer