Doorgaan naar artikel

EU-parlement eens over 50% minder middelengebruik in 2030

De milieucommissie van het Europees Parlement wil het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in Europa halveren in 2030. In gevoelige gebieden, zoals Natura 2000-gebieden, moet het gebruik van chemische middelen helemaal worden verboden, vindt de parlementaire commissie.

Europarlementariër Jan Huitema (Renew, VVD) zegt dat er belangrijke aanpassingen zijn gedaan, onder andere om de toelating van laagrisico-middelen te versnellen. Huitema was een van de zeven Europarlementariërs die meeonderhandelde over de wet. Hij heeft voorgesteld een handrem in te bouwen, die ervoor zorgt dat de reductiedoelstelling kan worden aangepast als er in 2029 onvoldoende alternatieve middelen zijn. Dat voorstel is aangenomen. Verder is er ook meer ruimte voor technieken die de emissie van middelen verminderen.

Risico op mislukte oogsten

Huitema zegt in een reactie dat “eenzijdig inzetten op halvering van het middelengebruik het risico dramatisch vergroot op mislukte oogsten. Dat leidt tot pure voedselverspilling. We moeten inzetten op alternatieven, zoals laagrisico-middelen en biologische middelen. Daarmee kunnen we onze voedselgewassen blijven beschermen en de meest risicovolle middelen uitfaseren.”

In november zal het voltallige Europees Parlement stemmen over de voorstellen van de Europese Commissie voor het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daarna moeten de lidstaten er nog een standpunt over innemen. Vervolgens beginnen onderhandelingen tussen de lidstaten en het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Verbod op glyfosaat

Een oproep van het Europees Parlement aan de Europese Commissie om glyfosaat te verbieden is dinsdag 24 oktober verworpen door de milieucommissie. De Groenen in het parlement wilden via een resolutie de Europese Commissie op andere gedachten brengen.

De Europese Commissie heeft voorgesteld glyfosaat voor een periode van tien jaar opnieuw toe te laten. Het voorstel haalde twee weken geleden geen meerderheid van de lidstaten, maar er was ook geen vereiste gekwalificeerde meerderheid tegen de toelating. Nederland onthield zich van stemming.

Parlement is alleen adviserend

De besluitvorming over de toelating van glyfosaat loopt niet via het Europees Parlement, dat heeft niet meer dan een adviserende stem. De Europese Commissie doet een voorstel en de lidstaten nemen daarover een besluit in het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff). Als er geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen toelating is, zal de Europese Commissie uiteindelijk zelf een besluit nemen. Voor een gekwalificeerde meerderheid zijn tenminste 15 van de 27 lidstaten nodig, die gezamenlijk tenminste 65% van de Europese bevolking vertegenwoordigen.

Woordvoerder van de Groenen in het Europees Parlement, Bas Eickhout, toonde zich na afloop teleurgesteld over de opstelling van zijn collega-parlementariërs. “Wij vinden een verlenging daarom onverantwoord; er zou eerst meer onderzoek moeten worden gedaan. Helaas weegt ook de milieucommissie van het Europees Parlement het belang van de agro-industrie zwaarder dan de volksgezondheid.”

De resolutie kan nog in het voltallige parlement op de agenda komen. Het is nog niet duidelijk of dat ook gebeurt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin