EU overweegt strengere ToBRFV-eisen bij import zaad

02-03-2020 | Laatste update op 26-10 | |
Jong blad met ToBRFV-symptomen van het eerste Nederlandse ToBRFV-besmette bedrijf. - Foto: NVWA
Jong blad met ToBRFV-symptomen van het eerste Nederlandse ToBRFV-besmette bedrijf. - Foto: NVWA

De Europese Commissie vergadert deze maand over mogelijk strengere ToBRFV-maatregelen bij import van zaad uit derde landen.

De Europese Commissie overweegt daarmee haar eigen noodmaatregelen van november aan te scherpen. Op dit moment zijn die nog van kracht. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten op vragen over de Nederlandse vondst van het virus in tomatenzaad uit Peru in februari.

European and Mediterranean Plant Protection Organization

Welke maatregelen de Europese Commissie voorbereidt, is niet duidelijk. Mogelijk zijn deze gebaseerd op internationaal onderzoek dat ToBRFV-deskundigen uitvoeren in een finale risicoanalyse voor ToBRFV. Dat gebeurt onder de vlag van de European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO). Een EPPO-woordvoerder liet al eerder weten dat de aanbevelingen verder gaan dan de huidige maatregelen.

Onderzoek in Peru

Nederland heeft over de zaadvondst contact met het landbouwministerie van Peru. Dat land gaf aan onderzoek uit te voeren in het betreffende gebied. “Gegevens daarvan worden met ons gedeeld”, aldus de NVWA.

Monstername

De NVWA heeft nog niet alle Nederlandse bedrijven onderzocht waar het besmette zaad is gebruikt. Bij Nederlandse plantenkwekers stonden geen planten meer uit die partij. Nieuw plantmateriaal uit deze kassen bleek schoon. Over 3 maanden voert de NVWA een bemonstering uit bij de tomatentelers die wel planten uit deze partij zaad hebben ontvangen. Deze tomatentelers met mogelijk besmette planten zijn daarvan wel op de hoogte gebracht door de NVWA.

Internationaal wordt het risico op besmetting via zaad overigens niet al te hoog geacht na groeiproeven in Israël met besmet zaad. Dat onderzoek is uitgevoerd door het Volcani Centre.

Maatregelen bedrijf zelf

Het betrokken Nederlands zaadbedrijf informeerde de afnemers geïnformeerd en riep niet gebruikt besmet zaad terug. Ook leverde het bedrijf informatie aan de NVWA om het ketenonderzoek verder uit te voeren. De NVWA zegt overigens dat maatregelen zijn opgelegd aan zaadbedrijven, maar niet duidelijk is hoeveel zaadbedrijven betrokken zijn.

Lees ook: Franse bond wil invoer tomatenplanten stoppen

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer