Doorgaan naar artikel

‘EU moet problemen met GMO-geld oplossen’

Image

De problemen met regels voor GMO-subsidie zorgen ervoor dat veel telers buiten een telersvereniging blijven opereren.

Dat zei Anthony Snell, vice-voorzitter van de Britse boerenbond NFU, tijdens een hoorzitting van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement. Snell was dinsdag één van de vier sprekers die waren uitgenodigd om over de toekomst van de tuinbouw te praten. De commissie laat door het Britse lid Anthea McIntyre een rapport opstellen over de toekomst van de tuinbouw in Europa, waarin GMO één van de onderwerpen zal zijn. Nederland zal via LTO Glaskracht Nederland input geven voor die studie, laat LTO desgevraagd weten.

Het is bijzonder dat het Europees parlement zo’n studie opstelt, al lijkt het rapport de tuinbouw heel breed te beschrijven met punten als  gewasbeschermingsmiddelen en toenemende fytosanitaire risico’s.

Snell zei dat in Engeland het aantal erkende telesverenigingen terugloopt. Vorig jaar waren vijf Britse telersverenigingen geschorst. Snell: “Als de Europese Unie serieus werk wil maken over het laten stijgen van het aantal telers in een telersvereniging, dan moeten zij zorgen dat de regels voor GMO passen bij de marktstructuur van de verschillende lidstaten.”

Ook Jorge Brotons, voorzitter van de Spaanse koepel voor exporteurs FEPEX en Siegfried Scholz, secretaris generaal van de Duitse tuinbouwbond ‘Zentralverband Gartenbau e.V.’ spraken in op de hoorzitting. ZVG wees erop dat Europese regels niet moeten knellen voor de markt. Verder is de tuinbouw een onderschatte sector, stelde Scholz. Ook Donato L’Abbate, bestuurder van de Italiaanse koepel Società Ortofrutticola Polignanese (SOP) was in Brussel om de Italiaanse visie te geven tijdens de hoorzitting.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin