‘EU-landen gaan niet over inkomen tuinder ’

18-04-2017 | Laatste update op 13-09 | |
Elbert Dijkgraaf (SGP) - Foto: ANP
Elbert Dijkgraaf (SGP) - Foto: ANP

Nederland moet zijn voorlopige inbreng in de consultatie over de toekomst van het EU-landbouwbeleid wijzigen, vindt de SGP.

Volgens de SGP moet Nederland bijvoorbeeld stoppen met het pleiten voor een nationale taak om inkomen van boeren en tuinders op peil te houden. Dat gaat leiden tot concurrentievervalsing, omdat andere EU-lidstaten makkelijker de knip trekken.

In een schriftelijke reactieronde op de voorlopige Nederlandse inbreng over de het toekomstige landbouwbeleid pleit de SGP voor een reeks wijzigingen. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zou bovendien moeten aangeven dat het volgende kabinet met een definitieve inbreng komt.

SGP mist aandacht voor verdienmodel

Zo mist de SGP de aandacht voor een verdienmodel van agrarische bedrijven. Daarbij komt dat de eisen voor Nederlandse en Europese boerenbedrijven betekenen dat zij verder op achterstand gezet worden ten opzichte van bedrijven buiten Europa. Het is bovendien niet verantwoord de eisen voor inkomenssteun te verhogen zonder extra instrumenten om het inkomen te garanderen, stelt de SGP.

CDA: zorgen over verhogen productienormen

Ook het CDA heeft zorgen over het verhogen van de productienormen zonder dat Nederland echt lijkt in te zetten op een garantie van een voldoende landbouwinkomen. Dat is noodzakelijk om te kunnen investeren in milieu en innovatie, stelt die partij.

SP: vrij radicale wijziging

De SP constateert dat Nederland afstand lijkt te nemen van plattelandssteun als Europees programma en dat alleen nog wordt ingezet op zaken als vergoedingen voor het bereiken van duurzame doelen. De SP noemt dat een ‘vrij radicale koerswijziging’.

GroenLinks: niet alleen op papier duurzaam

GroenLinks wil van de staatssecretaris juist garanties om te zorgen dat het nieuwe landbouwbeleid niet alleen op papier duurzaam lijkt, maar daadwerkelijk bijdraagt aan verduurzaming van de landbouw.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer