EU-landbouwbudget: -6%

27-04-2018 | Laatste update op 04-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het Europese landbouwbudget zal met ongeveer 6% worden verminderd. Dat heeft Europees commissaris Günther Oettinger gezegd op een bijeenkomst in Hannover, waarover de Brusselse website Politico publiceert.

De omvang van de Europese begroting, inclusief het landbouwbudget, zal op 2 mei worden gepubliceerd. EU-begrotingscommissaris Oettinger heeft al eerder gezinspeeld op een korting op het landbouwbudget.

“We kunnen de bestaande programma’s niet uitsluiten van bezuinigingen”, aldus Oettinger tegen Politico.

Oettinger zegt ook dat er meer evenwicht moet komen in de directe betalingen. Nu gaat 80% van de subsidies naar ongeveer 20% van de boeren. Eerder zijn voorstellen uitgelekt, waarin een maximale uitkering per jaar van € 60.000 werd voorgesteld.

Maximum subsidie per bedrijf

Landbouwminister Carola Schouten heeft eerder gezegd het idee om de subsidie per bedrijf aan een maximum te verbinden, een sympathieke gedachte te vinden. De minister zegt dat er wel goed over moet worden nagedacht omdat het risico bestaat dat bedrijven zich opsplitsen, om toch het volle pond te krijgen. Andere opties om de subsidies te verminderen is de steun per hectare te verminderen, naarmate bedrijven een groter areaal hebben.

De directe betalingen bedragen nu nog ongeveer € 40 miljard per jaar, waarvan ongeveer € 760 miljoen in Nederland terechtkomt.

Landbouwcommissaris Hogan waarschuwt boeren

Oettinger en EU-landbouwcommissaris Phil Hogan spraken gisteren verder over de voorstellen, die volgende week worden gepresenteerd. Hogan heeft al een voorwaarschuwing gegeven: boeren zullen de broekriem moeten aanhalen.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer