Doorgaan naar artikel

EU haalt veel fruit uit ontwikkelingslanden

De EU-landen importeren 8% van het overzeese fruit uit ontwikkelingslanden. Dat is een relatief hoog percentage.

Dat blijkt uit het rapport Agri Food Trade 2018 van de Europese Commissie. De Europese Commissie is de grootste handelspartner van de minst ontwikkelde landen in de wereld. Met het vrijstellen van importheffingen probeert de EU de handel te vergroten met deze landen. EU-landen halen ruim een half miljard euro aan tropisch fruit (en noten) uit de minst ontwikkelde landen en € 165 miljoen aan verse groente. Dat is ruim 20% van de totale agrarische import uit die landen.

EU verliest terrein op handelspositie

De EU verliest wel positie op de handel met deze minst ontwikkelde landen, maar is nog de grootste handelspartner. De totale agrarische import met deze landen daalde in 2018, terwijl landen als de Verenigde Staten, Canada, China en Japan juist meer producten uit deze minst ontwikkelde landen importeerde.

De handelsbalans voor verse groente is nog in het voordeel voor de EU-landen in handel met ontwikkelingslanden. De exportwaarde is met € 224 miljoen namelijk wel groter dan de geïmporteerde waarde van € 165 miljoen. Dat geldt niet voor fruit, waar de uitvoer naar ontwikkelingslanden niet groot is, met een import van ruim een half miljard euro.

EU op één na grootste importeur agri- en foodproducten

De EU is de grootste exporteur wereldwijd van agri- en foodproducten en de op één na grootste importeur. Vooral de import van de Verenigde Staten is gestegen in 2018. De export van landbouwproducten is 7% van de totale waarde van de goederenexport uit de EU en komt op de vierde plek na de export van machines, andere bewerkte producten en chemicaliën.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin