Doorgaan naar artikel

‘EU én VS willen Gronings gas’

Nederland staat al sinds januari onder Amerikaanse druk om de gasproductie in Groningen weer op gang te brengen. Toen Europa de Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens nog niet echt serieus nam, bereidden de VS zich al voor op de huidige energiecrisis.

Dat schrijft vandaag 3 augustus het Financieele Dagblad op basis van bij de overheid opgevraagde stukken. Op het moment dat de VS Nederland vroeg om de gaswinning in Slochteren weer op te voeren, was de eerste grote piek in de gasprijs eind december tot bijna € 2 per kuub weer afgevlakt naar zelfs iets onder de 60 cent. Men kon nog denken dat het allemaal weer tot rust ging komen.

Maar een maand later brak in volle hevigheid de Russisch-Oekraïense oorlog uit. Daar vallen de echte bommen, in de rest van Europa en de wereld gebruikt Poetin de gaskraan en het wel of niet doorlaten van graanschepen als wapen.

Heel de EU kijkt begerig naar ons gas

Heel de EU, met het gasafhankelijke Duitsland voorop, kijkt inmiddels begerig naar onze Groningse gasreserves. Ook glastuinders met ongunstige energiecontracten vragen zich af hoe hoog de nood precies moet zijn voordat kabinet Rutte IV de kraan weer gaat opendraaien.

‘Allerlaatste redmiddel’

‘Alleen als aller-, allerlaatste redmiddel’, zo laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in reactie op de documenten weten aan het FD. Niet de VS, niet Duitsland en niet de EU, maar alleen Nederland zelf gaat over de gasproductie in Groningen, laat een woordvoerder van EZK weten.

Gedetailleerd afschakelplan

In september moet duidelijker worden wanneer dat allerlaatste redmiddel nodig zal zijn. Het nu nog vage afschakelplan, als onderdeel van het in 2019 nog onder minister Wiebes opgestelde Bescherm- en Herstelplan Gas, moet dan tot in detail in beeld brengen wat we gaan doen als het koudste scenario voor de komende winter werkelijkheid wordt.

Groningers nuchter en grootmoedig

De Groningers zelf stelden aan het begin van de oorlog in Oekraïne al eens nuchter vast dat als het niet anders kan die gaskraan bij hun dan toch maar weer een stukje open moet. Of dat grootmoedig sentiment bijna een half jaar later nog steeds leeft is de vraag. Helder is wel dat de staat nu heel veel geld zou kunnen verdienen aan het peperdure gas. Net zoals Shell en BP nu miljardenwinsten maken.

Compenseren of zelfs evacueren

Het ooit in de half serieus half satirische politieke tv-serie De Fractie geschetste bizarre scenario dat de Groningse bevolking dan maar uit het aardbevingsgebied zou moeten worden geëvacueerd, lijkt ineens net iets minder bizar. Maar dat er door extra gaswinning meer geld zal zijn om al opgetreden en nog op te treden aardbevingsschade te compenseren, dat is evident.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin