Doorgaan naar artikel

EU-cijfers tonen schade importstop Rusland

Image

De tomatenmarkt in de EU staat extra onder druk door de Russische importboycot, blijkt uit een analyse van EU zelf.

De tomatenexport uit de totale EU daalde 44 procent; dat volume – ter waarde van 170 miljoen euro – bleef dus op de eigen EU-markt. Het afgelopen jaar hebben de 28 EU-landen voor 208 miljoen euro aan tomaten geëxporteerd naar landen buiten de EU. Het jaar ervoor was dat nog 377 miljoen euro en ging meer dan de helft daarvan naar Rusland.

Appels en peren

Voor peren geldt feitelijk hetzelfde: Ook daar daalde de export uit de EU met 41 procent en kwam de uitvoer naar Rusland feitelijk stil te liggen. Opvallend is dat voor appels wel alternatieve markten gevonden werden. Daar bleef de uitvoer constant, ondanks een inzinking van de uitvoer naar Rusland.

Totale export

De totale export van groente en fruit daalde 12 procent. In beide gevallen geldt dat vòòr de boycot relatief veel product naar Rusland ging. De export van vlees nam daarentegen sterk toe en ook in totaal is de agrarische export gegroeid. Dat blijkt uit een analyse van de Europese Commissie.

Rusland stelde in augustus 2014 een importstop in voor de meeste agrarische producten uit de EU. De Russen deden dit in reacties die de EU heeft ingesteld vanwege Russische bemoeienis met Oekraïne. Tussen augustus 2014 en 2015 is de waarde van de totale agrarische export van de EU toch met 4,8 procent gestegen ten opzichte van de corresponderende maanden een jaar eerder.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin