EU buigt zich over harde brexit

11-12-2018 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

EU-president Donald Tusk heeft maandag 10 december laten weten dat de komende EU-top over de brexit gaat.

Dat de Europese leiders het ook over de brexit zouden hebben op hun reeds geplande top, stond buiten kijf. Tusk twitterde echter maandagavond 10 december dat hij donderdag 13 december ‘een Europese top over de brexit’ houdt.


Tekst gaat verder onder de tweet.

Tusk: geen heronderhandeling

Tusk benadrukte daarbij dat er dan niet weer wordt onderhandeld over wat met de Britse regering is afgesproken. Er komt zeker geen ‘heronderhandeling’. Maar de Europese leiders gaan volgens hem wel kijken of ze ertoe kunnen bijdragen dat het Britse parlement het akkoord goedkeurt. De EU buigt zich donderdag ook over een ‘no-deal‘-scenario. Dat is het vertrek op 29 maart van de Britten uit de Europese Unie zonder dat daar iets over is vastgelegd of afgesproken.

Stemming brexit-deal uitgesteld

Europees president Tusk kwam met zijn tweet nadat de Britse premier May in het Lagerhuis had gezegd dat de stemming over de brexit-deal die zij heeft gesloten, dinsdag 11 december niet doorgaat.
Er is in het Britse parlement een grote meerderheid tegen die overeenkomst. May hoopt dat ze na toezeggingen uit Brussel over de kwestie Noord-Ierland, straks net genoeg parlementariërs achter zich krijgt om de brexit-deal door het parlement te slepen. Britse analisten signaleren dat May’s positie in het Verenigd Koninkrijk is verzwakt door de recente ontwikkelingen in het brexit-dossier.

Lees meer artikelen van Groenten&Fruit over brexit

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer