Doorgaan naar artikel

‘Eten of gegeten worden’

'De enige conclusie die ik nu kan trekken is dat Nederland in Brussel zo nodig het beste jongetje van de klas wilde zijn en dat altijd heel hard en arrogant riep'. Foto: Canva

'De enige conclusie die ik nu kan trekken is dat Nederland in Brussel zo nodig het beste jongetje van de klas wilde zijn en dat altijd heel hard en arrogant riep'. Foto: Canva

Als je niet aan tafel zit, dan sta je op het menu.

Een bijzonder inspirerende uitspraak die ik afgelopen week hoorde. Het zegt voor mij namelijk alles over de kracht van het collectief en niet achterover leunen als ondernemer.

Goed in gesprek blijven met de gemeente, aan de slag met lokale opgaves zoals duurzaamheid en ruimtelijke ordening

Tijdens een leergang die ik bijwoonde over Wegwijs in lokale politiek besteedden we een hele dag aan alle ins en outs over lokale en regionale belangenbehartiging. Met boeiende verhalen en tips van een afdelingsvoorzitter en hoofdbestuurder tot kabinetschef en nationaal coördinator. Heel inspirerend voor mij na ruim twaalf jaar werk als ‘plantaardig’ belangenbehartiger. Al zoek ik het tegenwoordig dichter bij huis als bestuurslid in onze lokale ZLTO-afdeling.

En dat is een uitdaging! Er spelen zowel individuele belangen als collectieve zaken. Je moet goed in gesprek blijven met de gemeente, aan de slag met lokale opgaves zoals duurzaamheid en ruimtelijke ordening. Vervolgens komen er nieuwe plannen voor leidingen, landbouwroutes en verzint het waterschap plaatselijke dijkaanpassingen. En daar zijn altijd agrarische ondernemers bij betrokken. Dus ga je weer aan tafel en kom je meestal tot een oplossing.

Politiek spel

Maar zaken als stikstof, derogatie en KRW lijken een politiek spel. De enige conclusie die ik nu kan trekken is dat Nederland in Brussel zo nodig het beste jongetje van de klas wilde zijn en dat altijd heel hard en arrogant riep. Maar dit keer nog harder wilde lopen dan de rest en daarbij grandioos onderuit is gegaan. Huilend en vol builen en schrammen moet hij opkrabbelen en zijn klasgenoten staan er lachend omheen. En terecht, die akelige betweter.

Maar degenen die het bedacht hebben, zijn inmiddels gevlogen, want zo werkt kortetermijnpolitiek. En wij zitten als ondernemers, die zich richten op langere termijn, met de gebakken peren. Als alles wat men beweert terecht is, dan passen we ons heus (weer) aan. Maar als er gesjoemeld wordt met cijfers, metingen, achterhaalde informatie of polarisatie, dan kom je aan onze rechtvaardigheid!

De groep agrariërs wordt kleiner, maar onze belangen groter en complexer

Dus met de verkiezingen in aantocht … gebruik je stem en blijf samenwerken! De groep agrariërs wordt kleiner, maar onze belangen groter en complexer. Dus: Zitten we aan tafel of staan we op het menu? Is het eten of gegeten worden?

Verwacht niet dat problemen vanzelf oplossen, of dat anderen dat voor jou doen. Kom zelf in actie. En denk aan dat ventje: alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je uiteindelijk veel verder!

Delen

Image
Janny Verschure-Trouw

Fruitteler in Raamsdonk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin