Doorgaan naar artikel

‘Erop of eronder met derde partij rabarber’

Bij Johan Trouw in Etten-Leur wordt op volle kracht vervroegde rabarber geoogst. De kwaliteit is volgens de teler prima, maar de productie ligt gemiddeld 10 tot 15% lager dan gebruikelijk.

Dit als gevolg van de droogte van afgelopen zomer. “We startten op 10 maart met de oogst van de derde ronde vervroegde rabarber. In diezelfde week plukten we de laatste stelen van de eerste ronde”, geeft Trouw op14 maart aan. De teler liep de rabarber van de eerste ronde toen nog eens extra na, om ook de dunne stelen te oogsten. “Deze zouden we normaal gesproken hebben laten staan. Maar sinds twee weken zijn de prijzen dusdanig hersteld dat plukken wel loont. De dikke stelen brengen € 3 tot 3,50 per kilo op, bij de dunnere stelen is dat ongeveer een euro minder.”

Bepalend voor binnenseizoen

Betere prijzen zijn volgens Trouw hard nodig; tot voor kort liet de prijsvorming behoorlijk te wensen over, geeft hij aan. “Sinds de start van de oogst van de vervroegde rabarber, medio januari, waren de prijzen gewoon slecht. Eigenlijk kon je het hier niet voor doen. Waardoor de prijzen nu zijn aangetrokken, durf ik niet te zeggen. Bij de eerste ronde hebben we in ieder geval niet kunnen profiteren van de betere prijzen, bij de tweede ronde – waar we medio februari startten met oogsten – slechts gedeeltelijk. Dat betekent dat de derde partij het nu moet gaan doen; het financiële rendement dat we hier halen, wordt bepalend voor het binnenseizoen. Als we niet hoger uitkomen dan in de eerste twee rondes, hebben we niets verdiend aan de vervroegde rabarber. Dat is een trieste constatering, maar wel de realiteit. Kortom: het is erop of eronder met deze derde partij. Vooralsnog is de situatie hetzelfde als in het casino; veel brengen, weinig halen.”

Meer stoken

Een tegenvaller was ook dat Trouw in de afgelopen periode meer moest stoken dan verwacht. Om energiekosten te besparen, houdt hij de kastemperatuur dit seizoen op 12 graden in plaats van de gebruikelijke 14 graden. “Dat heeft gelukkig geen effect op de gewasontwikkeling. Waarschijnlijk omdat onze planten op de grond staan, en die geeft ook warmte af. Desondanks zegt mijn gevoel dat ik nog steeds veel te veel geld heb uitgegeven aan energie, mede door de kou van de afgelopen periode. Dat zet het rendement verder onder druk.”

Alert op smet

De teler wil ook nog kwijt dat de hoeveelheid smet dit seizoen meevalt. Om de druk binnen de perken te houden, ventileert hij wel zoveel als mogelijk. “En bij het plukken halen we verdachte stelen er meteen uit. Vooral in de eerste drie weken van een oogstronde is dat cruciaal. Als je dan niet alert bent, loop je het risico dat alles onder de smet komt te zitten.”

Natuurrabarber in aantocht

Trouw verwacht nog tot begin april te kunnen oogsten van de derde ronde vervroegde rabarber. Daarna switcht hij naar de natuurrabarber. “Ik heb een klein perceel afgedekt met aspergefolie, en die groeit al aardig door. De oogst hiervan sluit waarschijnlijk mooi aan op de kasrabarber, zodat we onze afnemers continu kunnen blijven beleveren.”

Verder moeten er de komende weken nog behoorlijk wat planten de grond in. “We hebben de afgelopen weken flink wat plantgoed gemaakt. Eigenlijk had ik afgelopen week al willen planten, maar de neerslag gooide roet in het eten. Zodra de grond het toelaat, gaan we hier echter mee aan de slag.”

Samen optrekken

Tot slot uit Trouw zijn zorgen over de toekomst van de Nederlandse rabarberteelt. Hij vraagt zich af of het kapitaal dat erin gaat op termijn nog wel opweegt tegen de opbrengsten. “Kan het op langere termijn nog wel uit? Daarover heb ik zorgen. Het is in ieder geval zaak dat we als Nederlandse rabarbertelers zoveel mogelijk samen optrekken en een gezamenlijk blok vormen in de afzet. We hebben elkaar nodig, dat is wel duidelijk.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Trouw

teelt in Etten-Leur (N.Br.) vervroegde rabarber, rabarber in tunnels en natuur rabarber. Verder teelt hij Chinese kool en ijsbergsla.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin