Doorgaan naar artikel

‘Ernstige benadeling’ arbeidsmigranten strafbaar

Minister Van Gennip (SZW): 'Misstanden tegenover arbeidsmigranten explicieter strafbaar stellen'. - Foto: ANP premium

Minister Van Gennip (SZW): 'Misstanden tegenover arbeidsmigranten explicieter strafbaar stellen'. - Foto: ANP

Ernstige benadeling van arbeidsmigranten wordt strafbaar. Onderbetaling of slechte huisvesting kan sneller leiden tot strafvervolging in plaats van alleen een boete

Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat vandaag 28 februari door het kabinet ter consultatie is aangeboden. De ministeries van Justitie en Veiligheid en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid willen met het Wetsvoorstel modernisering en uitbreiding strafbaarstelling mensenhandel een aantal misstanden op de werkvloer harder kunnen aanpakken.

Nu worden zaken als substantiële onderbetaling, overtreding van de arbeidsduur en tijden, slechte huisvesting of vrijheidsbeperkingen zoals inname van een paspoort nog vaak via de Arbeidsinspectie in het arbeidsrecht aangepakt. Werkgevers of inleners van uitzendkrachten zouden echter ook expliciet volgens het strafrecht moeten kunnen worden vervolgd.

‘Misstanden in werk- en leefomstandigheden’

“Nog te vaak hebben arbeidsmigranten te maken met misstanden op de werkvloer en te maken hebben met ondermaatse huisvesting. Met dit wetsvoorstel wordt het makkelijker daders te vervolgen voor ernstige misstanden in werk- en leefomstandigheden. Het is een nieuwe stap om de positie van arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren”, aldus minister Karien van Gennip van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De komende acht weken kan iedereen zijn of haar mening over het voorstel kwijt via internetconsultatie. Daarna is het aan het kabinet om in al dan niet gewijzigde vorm het voorstel in te dienen bij de Tweede Kamer.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin