Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Er komt leven in de planten’

“We zijn tweeënhalf tot drie weken later dan in andere jaren”, stelt Lauran Geurts in Oirlo op 10 april vast. “Normaal steken we eind maart/begin april onze eerste asperge, maar ik denk dat we nu in de week van 15 april mondjesmaat kunnen beginnen. Aan het einde van die week of de week erop zijn we pas volop aan de gang.”

Laatst geüpdatet:

“We zijn tweeënhalf tot drie weken later dan in andere jaren”, stelt Lauran Geurts in Oirlo op 10 april vast. “Normaal steken we eind maart/begin april onze eerste asperge, maar ik denk dat we nu in de week van 15 april mondjesmaat kunnen beginnen. Aan het einde van die week of de week erop zijn we pas volop aan de gang.”

Hij plaatste op zijn onverwarmde asperge de minitunnels tussen 25 februari en 8 maart. De grondtemperaturen liepen in eerste instantie snel op naar 10 graden Celsius, totdat het vanaf 12 maart ’s nachts steeds vroor. Vanaf toen bleven de grondtemperaturen steken op 6 graden en pas sinds maandag 8 april loopt de thermometer weer op naar 9 graden. “Er begint wat leven in de planten te komen.”

Voorkeur voor Cumulus
De bemesting werd kort voor het leggen van de zwart/wit folie en het plaatsen van de minitunnels op orde gebracht op basis van adviezen van HortiNova. Dan gaat het om kalk, kalium en magnesium. Geurts kiest voor het ras Cumulus en heeft nog een halve hectare Backlim bijgehuurd. Ook de nieuwe aanplant van 1,2 hectare wordt Cumulus, waarmee zijn areaal op 13 hectare komt. “Cumulus is van super kwaliteit en sorteert heel gemakkelijk. Bovendien is het ras goed houdbaar. Wij sorteren niet in het weekend, maar de kwaliteit op maandag is niet minder dan die van de vrijdag daarvoor. Ze zijn nog steeds prachtig wit. Ik denk dat telers onvoldoende realiseren hoe belangrijk dit kwaliteitsaspect is.”

Niet gaan verwarmen
De ervaringen dit voorjaar verleiden Geurts niet tot het gaan verwarmen van asperge. “Ik ga er niet vanuit dat dit voorjaar een structureel verschijnsel wordt. Normaal gesproken zijn er voldoende telers die verwarmen om die markt van asperge te voorzien. Voor mij begint het aspergeseizoen begin april. Vanaf dan ontstaat er pas echt vraag.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers