Doorgaan naar artikel

‘Er komt een derde afvoerband bij’

“Het enige dat nu een beetje loopt, is Zuid-Europa”, vertelt Ron Bruyn, bedrijfsleider bij ‘De Kerkmeer’ in Oudkarspel.

Hij vervolgt: “Dat geldt voor de kleine maten rode en witte kool. Het is in Zuid-Europa relatief koud, wellicht heeft dat ermee te maken dat er vraag naar kleine kool is.” Daarnaast spelen de mogelijke effecten van zaken als brexit en corona. “Er gaat wat minder naar het Verenigd Koninkrijk, maar overal mis je toch wel wat markthandel.”

Andere manier van afzetten

De meeste kool van De Kerkmeer gaat weg via Tuindersbelang in Warmenhuizen. Daarnaast lift er soms wat kool mee met de eigen aardappelhandel. Het doet niets af aan het feit dat de koolafzet steeds vaker en langer last heeft van tegenwind. “Ik denk dat we meer naar een andere manier van afzetten moeten kijken, met meer aandacht voor gebruiksmogelijkheden en een andere manieren van verpakken. Vergelijk het met groenten als boerenkool en spinazie, de consumptie daarvan heeft zo ook weer een boost gekregen.”

Derde afvoerband

Een deel van de kool bij De Kerkmeer is geoogst met een Asa-lift klembandrooier. Op het veld werd duidelijk dat een ruime bladafvoer nodig is. Daarom is er al een tweede bladafvoerband op gekomen. “Er komt nog een derde afvoerband op. Asalift voert dit ook door op haar nieuwe rooiers.”
Auteur Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ron Bruyn

Bedrijfsleider bij De Kerkmeer in Oudkarspel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin