EQstar nieuw voorjaarsras komkommer

13-04-2017 | Laatste update op 01-08 | |
EQstar nieuw voorjaarsras komkommer
EQstar nieuw voorjaarsras komkommer

Groentezaadbedrijf Nunhems heeft het nieuwe voorjaarsras EQstar geïntroduceerd tijdens een open middag.

EQstar, dat op ongeveer 15 hectare wordt geteeld, is wat generatiever in aanleg dan bijvoorbeeld Proloog en daardoor zullen wat hogere etmaaltemperaturen aangehouden moeten worden. Anders neemt EQstar makkelijk net te veel vruchtjes mee, die dan niet lekker meekomen en pas als oudere vrucht gesneden kunnen worden. Komkommerteler Jan-Willem Bazuin, tijdens de open middag op zijn bedrijf: “Het is een super generatief gewasje.” Hij schakelde over van Drogba op de nieuwkomer, omdat deze laatste makkelijker de gewenste 400 grams vruchten geeft. “Ongeveer vanaf de derde oogstweek hebben we bijvoorbeeld drie weken lang 70% 40‘ers gesneden.”

Het gewastype is open, waarbij de ranken er wel sterk uit komen.

Het nieuwe komkommer-voorjaarsras EQstar. - Foto: Groenten&Fruit

Het nieuwe komkommer-voorjaarsras EQstar. – Foto: Groenten&Fruit

Inhaalslag

Bij de bedrijven viel op dat EQstar vaak een paar dagen later in bloei kwam dan het gangbare standaardras. Maar die achterstand werd steeds ingehaald. De eerste vrucht werd vaak nog net iets later gesneden, maar daarna lagen producties al weer gelijk.

Vorig jaar was tijdens de laatste drie teeltweken steeds een vergelijkbaar beeld waar te nemen qua inhaalslag. Wat betreft totaalproductie kan EQstar volgens Nunhems de concurrentie met de huidige standaard goed aan.

Visser
Peter Visser Redacteur
Meer over


Beheer