Doorgaan naar artikel

Enorme groentekrapte raakt Belgische winkels mild

De eerste inflatiecijfers voor februari laten in Belgische winkels een milde stijging zien, ondanks de ongekende prijsstijgingen voor groente.

Dat blijkt uit gegevens van het Belgische Statistiekbureau. De prijsstijgingen voor voeding vallen compleet weg door de lagere prijzen voor energie in februari. Die uitgaven zijn per huishouden veel groter, waardoor de totale inflatie in België afnam in februari. De inflatie daalt in februari van 8,05% naar 6,62%. Ter vergelijking: De prijs voor verse groente ligt 16% boven het niveau van februari vorig jaar. Voor diepvriesgroente is dat 22%. Conservengroenten zijn 19% duurder dan vorig jaar.

Sterkste wijziging bij conserven

Groente hoorde tot de belangrijkste groep met prijsstijgingen, net als alcoholische dranken, vlees en fruit. De prijzen van groente stegen in februari gemiddeld met 4,4%. Dat is de stijging ten opzichte van januari. Als je dan verder inzoomt op de verschillende soorten groente (vers, conserven en diepvriesgroente) is de grootste wijziging te zien in conserven. Daar waren de prijzen in februari het sterkst aangepast. Mogelijk zijn daar nieuwe contracten ingegaan met leveranciers. Toen in 2022 de prijzen begonnen te stijgen voor voeding, bleven deze prijzen voor deze houdbare groente lang stabiel.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin