Doorgaan naar artikel

Ennatuurlijk vervangt drie aardwarmteputten in Middenmeer

Ennatuurlijk Aardwarmte gaat in 2024 drie vervangende aardwarmteputten boren in glastuinbouwgebied Middenmeer. De marktleider wil verder innoveren met kleinere projecten.

Energiebedrijf Ennatuurlijk is met de overname van ECW Geoholding begin dit jaar marktleider geworden van aardwarmtproductie in Nederland. Dit betekent dat Ennatuurlijk meer boringen wil uitvoeren om op te schalen en kosten te verminderen. Om te beginnen zijn dat drie nieuwe boringen in Middenmeer (Noord-Holland).

Dit zijn geen nieuwe putten. Deze vervangen bestaande putten die niet voldoen aan de meest moderne productievoorschriften, zoals materiaal voor de wanden van de buizen. Ennatuurlijk vervangt twee productieputten en een injectieput, laat een woordvoerder weten.

In Middenmeer wordt wel aan uitbreiding van de warmteproductie gewerkt via nieuwbouw van een warmtecentrale. Die moet begin 2024 aardwarmte gaan produceren uit putten die net zijn geboord als uitbreiding van de productie in Middenmeer.

Proefboring Brabant

Ennatuurlijk nam ECW Geoholding over, omdat ze met succes aardwarmte leveren aan tuinders. Dat stelde topman Ernst Japikse recent. “Ze beheersen dat kunstje en zijn de beste van Nederland. Die expertise gaan we eerst uitbouwen en toepassen op onze eigen klanten in de gebouwde omgeving. Te beginnen bij de warmtenetten in Midden- en West-Brabant en in Eindhoven, waar aardwarmte een belangrijke rol speelt in de verduurzaming. De niet-duurzame bronnen kunnen we hier vervangen door een duurzame geothermische bron.” Het gaat om een proefboring in Moerdijk en Eindhoven.

In Brabant zoekt Ennatuurlijk vervangende warmte voor de Amercentrale die in 2027 sluit en tuinders in Brabant van warmte voorziet. Aardwarmte speelt bij die alternatieven een kleine rol, zo lijkt het.

Kleinere aardwarmteprojecten

Als marktleider wil Ennatuurlijk aardwarmte verder uitrollen in Nederland. Met 600 doubletten (productie- en injectieputten) kan de warmtevraag voor gebouwen in Nederland worden ingevuld, stelt Ennatuurlijk. Het bedrijf werkt verder aan het rendabel maken van kleinere projecten. Nu is aardwarmte pas rendabel bij 5.000 tot 10.000 woningen. In de toekomst kan de grens komen te liggen bij 500 tot 1000 woningen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin