Doorgaan naar artikel

Engelse telers omarmen de abrikoos

In Engeland kijken telers en retail uit naar de grootste abrikozenoogst ooit. Net als de kersen in Nederland is ook de abrikoos in Engeland helemaal terug.

Tien jaar geleden was de oogst van de fruittelers in het Kent, onder Londen, gekrompen tot nog maar 40 ton. Concurrentie van goedkopere import van abrikozen uit Frankrijk en Portugal maakte de teelt voor de Britse telers nauwelijks nog aantrekkelijk.

Maar anno 2022 ziet het landschap er volkomen anders uit. Supermarkt Tesco begon in 2009 aan een programma met lokale telers, die in het microklimaat van het lieflijke Zuid-Engelse heuvelland unieke omstandigheden hebben voor een kwalitatief superieur product. Bovendien is de trots op het nationaal product onder Britse consumenten alleen maar groter geworden, met Brexit als extra duwtje in de rug.

Nieuwe rassen gedijen noordelijker

Daarnaast is de teelt van dit steenfruit geholpen met nieuwe abrikozenrassen, die later bloeien en het goed doen in de Britse zomermaanden. Daarbij helpt klimaatverandering ook nog mee. Want de hittegolf van begin juni heeft in combinatie met toch ook genoeg regen en veel zon in het voorjaar voor prima groeiomstandigheden gezorgd, zegt teler David Moore uit Maidstone tegen het Engelse vakblad Fresh Produce Journal. De koelere nachten dan in zuidelijk Europa zorgen dan weer voor rustiger groei, meer smaak en meer kleur.

Betere snoeitechniek en vorstbestrijding

Dat er, ondanks klimaatverandering, nog steeds wel het risico is op nachtvorst in het voorjaar, hoeft de pret niet te drukken, want de technieken om de effecten van vorst tegen te gaan zijn de afgelopen jaren ook veel beter geworden, zegt Moore. En ook de snoeitechnieken die meer licht op de vruchten laat vallen hebben gezorgd voor een kwalitatief nog beter product.

Nederlandse abrikoos verwaarloosbaar

In Nederland is abrikoos een te klein product om afzonderlijk in de statistieken van Wageningen en het CBS te worden opgenomen. Een van de telers is Arie van Ojen in Tiel. Hij heeft een stukje van 1000 à 1500 vierkante meter en de oogst daarvan valt dit jaar erg tegen. “Dat komt door schade die we vorig jaar hadden door een windhoos en hagel. Door de houtschade hebben de abrikozenbomen nu erg te lijden van pseudomonas.”

Volgend jaar hoopt van Ojen weer meer abrikozen te kunnen verkopen in zijn kersenkraam aan huis. En misschien zelfs weer wat extra voor bij de lokale groenteboer. Maar zoals in Engeland, dat ziet hij hier niet snel gebeuren. Er wordt wel iets grootschaliger geteeld in kassen, weet hij. Maar of dat met de huidige energieprijzen een grotere vlucht gaat nemen is dan weer twijfelachtig.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin