Doorgaan naar artikel

Energiezuinig belichten

Image

Een eerste indruk van lopend belichtingsonderzoek is dat hybridebelichting met Son-T en leds tot nu toe enig voordeel heeft op alleen dezelfde capaciteit aan Son-T.

In proefafdelingen van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk raakten de planten in de Son-T kas iets meer uit balans door een hogere koptemperatuur, ten gevolge van de stralingswarmte van de groeilichtarmaturen. Dit uitte zich in meer bladrandjes en een plantbelasting die te veel van het gewas vergde, zo kregen telers te horen tijdens een door LTO Groeiservice georganiseerde excursie.

Een belichte afdeling met diffuus glas had een productievoorsprong op traditioneel glas, die procentueel groter was dan verklaard kon worden uit alleen de twee procent hogere lichttransmissie. In de proeven wordt getracht op een meer energiezuinige manier te belichten.Plantbalans


Op het naastgelegen Improvement Centre ligt een proef die vergelijkbaar is met een van de WUR-afdelingen, met eveneens hybride belichting, diffuus glas en eenzelfde ras en plantdatum. Door iets lager aangehouden temperaturen op het IC ligt de productie daar wat lager, maar staat het gewas wat beter in balans.Verrood licht


Bij Demokwekerij Westland wordt het effect onderzocht van een geringe mate van aanvullend verrood licht. Eerdere proeven toonden al aan dat dit spectrum, dat niet bijdraagt aan meer fotosynthese, wel een positief effect heeft op de gewasontwikkeling. Het stuurlicht bevordert onder andere de strekking van het gewas, die bij deels leds anders te veel zou achterblijven ten opzichte van gemiste stralingswarmte van Son-T armaturen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin