Doorgaan naar artikel

Energiesubsidie verplicht Duitse teler tot deelname sectorstudie

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Een Duits subsidiestelsel voor energie-investeringen is verbeterd. Telers moeten daarvoor echter ook bedrijfsdata leveren voor een sectorstudie.

De Duitse subsidieregeling Bundesprogramm zur Steigerung der Energieeffizienz und CO2-Einsparung in Landwirtschaft und Gartenbau is vernieuwd en verlengd met gunstiger voorwaarden. De regeling moet bijvoorbeeld Duitse telers helpen aan een tweede energiescherm in de kas of ondergrondse warmteopslag.

Het doel van het Duitse Klimaatactieplan 2030 is om de CO2-uitstoot van de land- en tuinbouw tegen 2030 met 16 miljoen ton CO2 te verminderen ten opzichte van 2014. Daarvoor was in 2022 € 48 miljoen beschikbaar.

Verplicht data leveren

De regeling kent wel een bestaande eis voor deelname aan sectoronderzoek. Telers worden verplicht om vijf jaar lang bedrijfsdata ter beschikking te stellen voor sectoronderzoek. Het gaat om bedrijfsvergelijkend onderzoek van het Zentrums für Betriebswirtschaft im Gartenbau e.V., Stuttgart. Bedrijfsgegevens moeten daarvoor uiterlijk twaalf maanden na het boekjaar worden ingeleverd.

Scherm bij hoge gasprijs in twee jaar terugverdiend

Bij de subsidieregeling is een rekeningvoorbeeld voor een aanvraag van een tweede energiescherm in de kas. Bij een kleine kas met een investering van € 25.000 is de jaarlijkse besparing € 12.460,64 als gerekend wordt met een gasprijs van € 0,05 per kWh. Dan is de CO2-besparing 31,31 ton per jaar. De bijdrage uit de regeling is 30% van de investering.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin