Doorgaan naar artikel

Energie vergelijken bespaart kosten

Afbeelding
Lto Ledenvoordeel

maakt zich sterk voor leden van LTO Noord, ZLTO en LLTB

Beeld: LTO Ledenvoordeel

Beeld: LTO Ledenvoordeel

Energie kent verschillende tarieven, zo zijn er variabele, vaste of dynamische tarieven. Is het voorstel in- of exclusief dezelfde kosten? Er zijn veel verschillen en er zijn nog veel meer energieleveranciers. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dat het soms lastig vergelijken is. Want waar moet je nou eigenlijk op letten?

Ramon en zijn collega’s Ageeth en Cindi van LTO Ledenvoordeel helpen leden bij hun keuze en vergelijken offertes voor hen. “Vaak kunnen wij leden een voordeliger aanbod doen, dan die zij hebben gekregen. En als dat niet zo is, zeggen we dat ook eerlijk.” De leveranciers waar wij als collectief mee samenwerken zijn door een uitgebreide selectieprocedure gegaan: “We kijken niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden en of het een betrouwbare partij is.”

Welke soorten energie zijn er?

“De meeste vragen die bij ons binnenkomen gaan over de keuze tussen vaste of dynamische tarieven. Veel mensen kiezen voor vaste tarieven voor 1 of 3 jaar. Dan weet je wat je gaat betalen en kom je niet voor verrassingen te staan. Zeker als je gebruik maakt van een collectief aanbod met lage prijzen, kun je daar van profiteren.” Via LTO Ledenvoordeel kunnen leden kiezen voor vaste tarieven bij Greenchoice met 100% groene boerenstroom die is opgewekt door collega boeren en tuinders. De stroom van Profito is ook groen, maar komt uit heel Europa en is daardoor vaak nét iets goedkoper.  

Variabele tarieven veranderen bij de meeste leveranciers elk half jaar. Als de inkoop van energie omhoog of omlaag gaat, wordt dat doorberekend in het energietarief. Vaak zijn de totale energiekosten in vergelijking met andere tarieven minder voordelig. Ramon geeft als tip om goed in de gaten te houden wanneer een vast contract afloopt: “Als je energiecontract is afgelopen en je geen nieuw contract afsluit, krijg je automatisch het variabele tarief. Veel mensen weten dat niet en denken dat de vaak gunstige tarieven van het afgelopen jaar gewoon doorlopen.”

Dynamische tarieven volgen de markt direct, waardoor je per uur een andere prijs hebt. Het weer speelt daarbij een belangrijke rol. Veel wind en veel zon betekent veel energie en dus voordelige prijzen. De prijzen variëren weliswaar per uur, maar zonder risico-opslag zoals bij leveranciers met vaste tarieven. Onderaan de streep bieden flexibele tarieven daarom vaak veel voordeel, vooral als u veel energie kunt gebruiken in de dalperiodes. Vandaar dat steeds meer ondernemers kiezen voor de dynamische tarieven van NieuweStroom.

Vergelijk geen appels met peren

Ramon waarschuwt wel dat je geen appels met peren moet vergelijken. Dus geen tarieven van het huidige contract dat bijvoorbeeld twee jaar geleden is afgesloten, vergelijken met een actueel aanbod. “Ga bij offertes altijd uit van dezelfde datum”, benadrukt hij.

Vraag het Wim

Sinds kort hebben we ook een handige tool, waarmee leden snel zien wat voor hen de beste keuze is. Onze digitale collega Wim kan met een paar slimme vragen in een paar minuten vaststellen wat de beste keuze is. Zijn er dan nog specifieke vragen of wil je offertes laten vergelijken? Onze adviseurs staan uiteraard klaar met tekst en uitleg. Samen komen we verder.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

maakt zich sterk voor ruim 38.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens en voor alle leden. Zo benutten wij de kracht van het collectief optimaal. Dit resulteert in voordeel voor u! Dit voordeel bestaat uit scherpe tarieven, betere leveringsconditie en betere service. Meer over LTO Ledenvoordeel * LTO Ledenvoordeel levert als partner gesponsorde artikelen aan. De inhoud van deze artikelen valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Meer over Lto Ledenvoordeel

Beheer
WP Admin