Emirates Airlines bouwt grootste vertical farm

28-08-2018 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

Emirates Airlines gaat ’s werelds grootste vertical farm bouwen voor de teelt van sla. Met het project is een investering van 34 miljoen euro gemoeid.

Emirates Flight Catering (EKFC), dochter van Emirates Airlines, heeft een joint-venture gevormd met het bedrijf Crop One (Californië), dat in de VS al jaren ervaring heeft met verticaal telen. Vlakbij het internationale vliegveld Al Maktoum in Dubai zal in totaal 12.078 m2 meerlagenteelt worden gerealiseerd. Shalimar Biotech Industries gaat het bedrijf bouwen. Hier zal dagelijks 2.700 kilo sla worden geproduceerd, bestemd voor ‘inflight’-maaltijden. Voor een zelfde productie zou 364 hectare grond nodig zijn.
Lees verder onder de video

 

Vrij van herbiciden en gewasbeschermingsmiddelen

De sla uit de klimaatcellen is vrij van herbiciden en gewasbeschermingsmiddelen. Bij de teeltmethode wordt 99% minder water gebruikt. In de Verenigde Arabische Emiraten zijn de teeltkosten in de vollegrond zo hoog dat steeds meer telers, bijvoorbeeld in de regio Fujairah, stoppen met de teelt van groente en fruit, schrijft de krant National UAE. De kosten van ontzilt water zijn de grootste bottleneck. Bij vertical farming wordt vrijwel al het water hergebruikt.

Minder afhankelijk

De bouw van ’s werelds grootste vertical farm komt tegemoet aan de wens van de Verenigde Arabische Emiraten om voor voedsel minder afhankelijk te worden van import, zei CEO Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum van de luchtvaartmaatschappij bij de ondertekening van de joint-venture-overeenkomst met Sonia Lo, de CEO van Crop One Holding.

Duurzame oplossing

Vertical farming wordt gezien als een milieuvriendelijke, efficiënte en duurzame oplossing voor de toekomstige voedselvoorziening in de VAE. In maart van dit jaar introduceerde de minister van Klimaatverandering en Milieu het project ‘Badia Farms’, het eerste bedrijf met vertical farming in Dubai. Door het warme klimaat in de Golf-staten is het moeilijk bladgroenten te telen en de kosten van water zijn vooral in de zomer erg hoog. De bouw van de vertical farm van Badia Farms start dit najaar, aldus National UAE.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer