‘Elke handeling in teelt ijsbergsla is duurder’

08-03 | Laatste update op 08-07 | |
IJsbergsla. - Foto: Stan Verstegen
IJsbergsla. - Foto: Stan Verstegen

Op 28 februari gingen bij teeltbedrijf Compliment in Uden de eerste ijsbergslaplanten de grond in. Dat is volgens planning. De rassen waren Welkin en Damion.

Het bedrijf teelt naast ijsbergsla ook Chinese kool, mini Romana, bleekselderij, knolvenkel, paksoi, paksoi Shanghai, Bimi broccoli, peen en kersen. De planting staat op wat Peer Schraven van Compliment aanduidt als hoge zandgrond. “Daar is natuurlijk ook veel water gevallen, maar daar kunnen we altijd weer snel op. De huidige lichte nachtvorst werkt ook mooi drogend.”

Voorbereidingen

Als het even kan wordt een perceel een dag voor het planten gespit, dan kan het bovenop nog mooi wat opdrogen. Voor de stikstofbemesting wordt wat KAS gestrooid. In de winter is er plaatsspecifiek bekalkt, dat gebeurde aan de hand van biomassakaarten op basis van satellietbeelden. “We bepalen welke stukken het beste zijn, welke gemiddeld, en welke ondergemiddeld. Die laten we bemonsteren.” Het bekalken is loonwerk.

Kostenstijgingen

De echte uitdaging ligt in 2002 niet zozeer in de teelt, maar vooral in hoe om te gaan met de kostenstijgingen. “Elke handeling in de teelt is veel duurder dan vorige jaren. Dat gaat van het verpakkingskarton en het hout van de pallets tot gewasbeschermingsmiddelen, bemesting en gasolie. Dat zijn opgedrongen kosten, die hebben niets te maken met efficiëntie, die heb je gewoon te nemen. Belangrijk is dat de handel dat ook weet. Ik wens iedereen een goed seizoen toe.”

Schraven
Peer Schraven is mede-eigenaar van Compliment
Meer over


Beheer