Doorgaan naar artikel

Eindstation? Nee nog lang niet.

Foto: ANP premium

Foto: ANP

We zijn afhankelijk van de grillen van de overheid en de steeds maar weer veranderende regelgeving.

Waar ligt ons eindstation? Kunnen we in deze tijd nog zelf bepalen hoe we onze bedrijven inrichten op weg naar opvolging of beëindiging? Of bepaalt de overheid dit voor ons? Dan ga ik er vanuit dat we allemaal gezond blijven en fit oud worden. Voor sommige collega’s liep dit helaas anders, die konden zelf nooit hun stopmoment bepalen.

Ik heb zeer waarschijnlijk geen opvolgers

Veranderende regelgeving

We zijn als sector zo afhankelijk van de grillen van de overheid en de steeds maar weer veranderende regelgeving. Het nieuwste voorbeeld is de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die zou de kloof moeten verkleinen tussen vast werk en flexwerk. Prima, maar niet passend voor ons type bedrijf. Het is regelgeving die het verdomde lastig maakt aan lange termijnplanning te doen. Terwijl ik daar langzamerhand wel weer aan toe ben, nu ik een paar weken geleden gezien heb waar Abraham de mosterd haalt: ik heb zeer waarschijnlijk geen opvolgers. Hoe lang wil ik dan nog doorgaan? Kan en wil ik nog veel investeren, of ga ik al uitbollen?

Nou, dat laatste zeker niet!! Ik ben nog veel te gedreven. We investeren in meer teelten uit de grond, voor klimaat, arbeidsomstandigheden en voor vraag naar ons product. Maar we investeren ook om wat minder risico te lopen, met de prijsvorming en met het weer.

Landelijke Aardbeiencommissie

Met deze column heb ik wel een eindstation bereikt, is. Ik heb er 3 jaar met veel plezier invulling aan gegeven, waarvan 2 jaar als voorzitter van de Landelijke Aardbeiencommissie. De ene keer ontstond de tekst bijna als vanzelf, een andere keer zat ik er dagen op te broeden. Onze huidige voorzitter Gerard van den Brandt gaat door met deze rubriek; hij heeft vanuit die functie vast meer te melden dan ik.

Ik zet me tegenwoordig namens de sector in voor Fruitport West-Brabant, waarvoor we met lokale overheden, ZLTO, afzetpartijen, waterschap, banken et cetera aan tafel zitten. Hier zullen jullie de komende tijd vast meer van horen. Eindstation bereikt? Nee dus, nog lang niet.

Rest mij iedereen gedag te zeggen en een gezond en voorspoedig 2019 te wensen.

Delen

Image
Mark van Aert

aardbeienteler in Zundert (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin