Doorgaan naar artikel

Eindspurt broccoli blijft uit

Foto: Anne van der Woude premium

Foto: Anne van der Woude

In augustus was er nog hoop dat de laatste twee maanden het broccoliseizoen nog enigszins zouden redden. Dit blijkt niet het geval. Bij de meeste telers is het een van de slechtste seizoenen van de afgelopen jaren.

Broccolitelers met vaste contracten konden in september met moeite voldoen aan de vraag van hun afnemers. Daardoor kwam er meer vraag naar het product in de vrije handel en dat resulteerde in stijgende prijzen op de Nederlandse en Belgische veilingen. Toch heeft deze opleving het seizoen niet kunnen redden, zo blijkt uit een rondgang onder telers die het moeten hebben van de vrije handel. In de eerste twee weken van oktober is de prijs ook weer terug op het oorspronkelijke matige niveau.

Einde seizoen

De verwachting is dat het Nederlandse broccoliseizoen dit jaar vrij vroeg eindigt. De meeste telers hebben nog een week of twee tot drie te snijden. Er is al Spaanse broccoli op de markt, maar die is nogal prijzig.

Door problemen met valse meeldauw en op sommige plaatsen ook de gevolgen van de hoeveelheid neerslag, is de kwaliteit van de Nederlandse broccoli matig. Daardoor zou de Nederlandse retail, ondanks de (nog) hoge prijs, al wat eerder dan gebruikelijk de switch naar Spaans product kunnen maken.

Matig seizoen

Daarmee komt dan definitief een einde aan een seizoen waar menig broccoliteler niet met plezier aan terug denkt. Onder ander door de wateroverlast in Noord-Holland zijn de producties dit jaar onder het gemiddelde uitgekomen. Ook prijstechnisch was het een matig seizoen. Verder speelt de arbeidsproblematiek telers meer en meer parten. Het wordt steeds lastiger om aan genoeg personeel van voldoende niveau te komen.

Broccoli in het schap

Bij Albert Heijn is broccoli deze week het ‘goedkoopje’ met een prijs van € 1,29 voor 500 gram. Bij Jumbo geldt de nieuwe vaste lage prijs tot het einde van het jaar van 89 cent per 500 gram. Plus volgt die prijsstelling, Jan Linders zoekt een middenweg met € 1,19 voor 500 gram.

Prognose: dalende aanvoer, matige prijs

Maak zelf prijsvergelijkingen van diverse groentegewassen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin