Doorgaan naar artikel

Eindelijk een echte TUINDER

Het is nu twee dagen geleden dat we de Nationale Tuinbouw Ondernemersprijs hebben mogen ontvangen. En ik kan er niets aan doen en loop de hele dag met een grijns op mijn gezicht.

Volgens mijn lief slaap ik ook met een grijns. En ik krijg zelfs al spierpijn aan mijn mondhoeken. Conclusie? Ik ben enorm gelukkig en dankbaar. Mijn medewerkers hebben weer een enorme opkikker gekregen aan het begin van het seizoen. We lopen allemaal te stuiteren en hebben bij elkaar gemeten een grijns van 100 meter.

Maar het is nu dus officieel, tegenover de hele tuinbouwgemeenschap is het bevestigd: Rob Baan is Tuinder. Waarom was ik zo nerveus hebben velen mij gevraagd. Je hebt toch al zoveel prijzen gewonnen, het gaat toch goed met je bedrijf? Dat komt omdat dit een Tuinbouwprijs is. We hebben genoeg bewezen dat we kunnen innoveren en vermarkten. Maar snapt de Tuinbouw mij ook? We doen alles zo anders en tegendraads dat velen in de tuinbouw ons een eendagsvlieg genoemd hebben.

Wat doen wij anders? Wij weten precies wie onze eindklanten zijn. We produceren geen doos meer dan de markt vraagt. We hebben een vaste prijs jaarrond. We hebben geen busjes voor uitzendkrachten op het erf. Naar mijn mening is dit juist de nieuwe tuinbouw.

We zullen ons moeten richten op de consument en het faciliteren van de supermarkten. We moeten onze eindgebruiker raken met gerichte reclame. We moeten weten hoe de markt loopt, niet alleen als handelaar en distributeur maar ook als teler. Iedereen maakt kwaliteit. Iedereen teelt duurzaam. Niemand spuit narigheid over het gewas. Maar daar heb je niets aan als je het niet vertelt aan de consument. En als de tuinder en de handelaar niet samenwerken, komen we er niet uit. Dan gaan we iedereen verwijten dat de een niet nadenkt en de ander een woekerwinst maakt. We zullen het samen moeten doen. En iedereen zijn winst en marge gunnen. De handel heeft bewezen dat zij zeer kostenefficiënt als dienstverlener een belangrijke taak heeft. En dat moet goed betaald worden. Net zoals de tuinder een eerlijk prijs moet krijgen.

Helemaal lachen is dat u mij als nep-westlander nog genomineerd heeft voor de groene invasie.  Zowel als persoon en als bedrijf. Heel eervol. Maar het is genoeg zo. Mag ik u verzoeken op een ander te stemmen. Er zijn heel veel echte westlanders die zo’n pluim beter verdienen dan ik.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin