Einde zaadbehandeling met thiram in zicht

16-10-2018 | Laatste update op 24-08 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

De Europese Commissie heeft besloten dat de toepassing van thiram als zaadbehandeling gaat verdwijnen. Lidstaten mogen tot uiterlijk 30 januari 2020 respijt geven voor het gebruik van thiram als zaadbehandelingsmiddel.

De Europese Commissie heeft op 10 oktober besloten tot niet-verlenging van de goedkeuring van thiram. Dat besluit gaat op 30 oktober in werking en houdt in dat lidstaten uiterlijk 30 januari 2019 de toelating van thiram-bevattende producten moeten intrekken. Tot uiterlijk 30 april 2019 mag het middel voor gebruik als bladspuitmiddel worden opgebruikt en voor de zaadbehandeling geldt dat tot en met 30 januari 2020. Vanaf 31 januari geldt een algeheel verbod op het in de handel brengen en het gebruik van behandelde zaden, meldt Plantum, de overkoepelende organisatie van Nederlandse plantenkwekers.

Ctgb neemt besluit voor Nederland

In Nederland is het nu aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) om binnen deze door de Europese Commissie aangegeven richtlijnen een besluit te nemen over beëindiging van de toelating van thiram-bevattende producten. Daarbij gaat het om de zaadbehandelingsmiddelen ProSeed en TMTD 98% Satec, en de spuitmiddelen Thiram Granuflo en Hermosan 80 WG.

Lees ook: Schouten houdt vast aan verbod thiram en diquat

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer