Doorgaan naar artikel

Einde broccoliseizoen komt snel in zicht

Foto: Wick Natzijl

Foto: Wick Natzijl

De afgelopen twee weken was er sprake van een hausse bij de oogst van broccoli. Liepen telers zo’n drie weken geleden nog wat achter op hun oogstschema, inmiddels is dat radicaal veranderd. Met het Nederlandse broccoliseizoen zal het rond half oktober een heel eind gedaan zijn.

Veel broccoli, betekent natuurlijk lage prijzen. In week 37 (half september) stortte de prijs helemaal in, en zakte naar een niveau van 30 tot 40 cent per kilo. Vorige week trok het weer een beetje aan met prijzen tussen 55 en 75 cent. De hoop is dat dit prijsniveau zich handhaaft op een niveau van 70 tot 75 cent tot het einde van het seizoen.

Handel wacht af

Volgens een teler die zelf ook in de handel zit, wacht de handel de ontwikkelingen op dit moment een beetje af. Er worden weinig orders voor een week vooruit geplaatst. De handel voltrekt zich vooral op dagbasis en dan gaat het vrijwel uitsluitend over de zware sortering van 500 gram of meer. De vraag naar de lichtere sorteringen is helemaal weggevallen. Dat wordt bevestigd door een andere teler, die erbij vermeldt dat het gewicht op dit moment niet meevalt. Door de snelle groei zijn de schermen weliswaar flink, maar het soortelijk gewicht valt enigszins tegen. Voor de lichtere sorteringen is er alleen incidenteel wat vraag vanuit de retail, stelt hij vast.

Geen nadeel

Dat het seizoen vroeg eindigt, vindt niet iedereen een nadeel. “Tegen het einde van het seizoen valt het vaak tegen om de kwaliteit te behouden, dat probleem heb je nu niet.” Om de planten aan de groei te houden, wordt op plaatsen de beregeningshaspel weer van stal gehaald.

Goede middenprijs

Terugblikkend op het seizoen is er over het algemeen sprake van een goede middenprijs, maar in de teelt waren er de nodige problemen door het moeizame voorjaar en de hitte in augustus en september. De mate waarin die problemen, zoals smet en zonnebrand, zich voordeden, verschilt per teler en is voor een groot deel bepalend voor het eindresultaat van dit seizoen.

Daarbij speelt nog een rol welke rassen een teler tot zijn beschikking had. “Wij hebben weinig last gehad van smet en niet veel hoeven wisselen met de rassen. Als we dit prijsniveau de laatste drie weken kunnen vasthouden, dan hebben wij een goed seizoen gedraaid”, vat een teler in Noord-Holland zijn seizoen samen.

Broccoli in de supermarkt

De supermarkten zijn deze week vrij eensgezind in hun prijsstelling. Bij Albert Heijn, Plus en Jan Linders kost broccoli € 1,09 per 500 gram. Bij de Jumbo is de consument goedkoper uit met 89 cent per 500 gram.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin