Wouter Moerman in Maasbree heeft begin vorige week de laatste vleestomaten van de rassen Foronti (grof) en Kanavaro (fijner) geplukt. “De laatste weken was de productie nog best aardig. Maar in september en bij de start hebben we wat minder geplukt.”
De productie van beide rassen is uiteindelijk op ongeveer 63 kilo per vierkante meter uitgekomen. Foronti zit wat hoger maar die gaf ook meer klasse 2 in het najaar door groenkragen en krimpscheuren, veroorzaakt door mindere zetting door de hitte in de zomer. Je ziet toch weer dat hoe grover de tomaten hoe moeilijker de kwaliteit te handhaven is. Foronti heeft een gemiddeld vruchtgewicht van 300 gram, maar dan heb je ook vruchten van 350-400 gram en die geven het eerst kwaliteitsproblemen. Komend seizoen zet ik opnieuw de helft met Kanavaro maar op de andere helft komt Ducovery (Monsanto) te staan. Hij is een tandje fijner (270 gram) en uniformer. Hij is ook hoogrond maar het steeltje steekt minder ver uit. Maar prikschade speelt eigenlijk geen rol bij de rassenkeuze omdat we er weinig last van hebben. Een andere belangrijke reden om Ducovery te kiezen is de vroegheid. Hij komt 10 dagen eerder in productie dan Foronti en geeft 1 a 2 extra trossen omdat hij wat fijner is.