Doorgaan naar artikel

Eind januari planten, dat scheelt toch aanzienlijk

Mark Valentijn zit vanaf 2012 in een maatschap met zijn moeder met de teelt van aardbeien, braam en rabarber. Daarvoor was hij bedrijfsdeskundige voor aardbei voor DLV, de voorloper van Delphy. Het bedrijf zit van oorsprong in Sint Willebrord, in 2014 kwam er een locatie in Rucphen bij.

De teelt van rabarber gebeurt in de open lucht met het ras Goliath. Het begin van de oogst valt tussen half en eind mei. “Op het moment dat de productie van glasaardbeien wat gaat afnemen.” Valentijn startte met die teelt om zo de ‘lege uren’ in te vullen, hij had er de grond voor en rabarber doet het goed op drainwater dat vrijkomt van de aardbeiteelt. “Zo komt alles mooi samen, en het is ook nog eens een leuke teelt.”

Teelt van bramen

De bramenteelt pakte hij drie jaar geleden op. De struiken staan sinds februari ingepakt met Agrocover dat Valentijn tegen de palen heeft bevestigd. Dat was toen tegen de wintervorst en afgelopen week nog een beetje tegen de nachtvorst. “Er zit nog geen bloei in, er staan al wel mooie scheuten op.”

Glasaardbeien

De aardbeien staan onder glas en op stellingen. De glasteelten betreffen vooral verse teelten met Sonsation en Sonata, plus een beperkte oppervlakte Sonsation in een doorteelt. “Om te proberen. Het oogt nu als een plaatje, maar afgelopen najaar was het tobben met de kwaliteit. Ik denk dat Sonsation het in donkere najaren moeilijk heeft, in het (lichtrijke) najaar van 2019 ging het wel goed.”

Teelt op stellingen

De stellingen staan voor een deel onder hoge Mini Air fruitoverkappingen (Meteor), op de overige stellingen staan kleine regenkapjes. Sinds eind januari staat er een Sonsationplanting op de stellingen met hoge kappen. Begin en eind maart werd een deel van de stellingen met regenkapjes volgeplant, eveneens met Sonsation. Eind april volgt nog een planting met Elsanta. Als volgende (tweede) stellingteelten kiest Valentijn ook weer voor Elsanta.

Teelt onder fruitkappen

Aan de Sonsationplanten onder de fruitkappen hingen op 15 april vruchtjes van 2 tot 3 centimeter. ”Daar sta ik best van te kijken, als je dat vergelijkt met het stadium waarin de planten onder het kleine kapje nog verkeren. Je denkt makkelijk dat zo’n januariplanting de eerste weken niets doet, maar nu zie je dat verschil toch wel duidelijk. Dan te bedenken dat die planten in februari nog vorst over zich heen hebben kregen. We hadden ze vooraf op de goten ingepakt en de tunnels rondom afgesloten. Dat is goed gegaan.”

Valentijn verwacht tussen 20 en 25 mei de eerste stellingaardbeien te kunnen plukken.

Advies Sonsation

Zijn baan als teeltadviseur ligt weliswaar al lang achter hem, maar hij kan het niet laten toch wat raad mee te geven aan collega’s die ook Sonsation op stellingen hebben. “Zeker in het begin niet te veel water geven, want het ras kan dan echt niet tegen natte voeten. In de bloei is dat anders, maar zonder groei en met koud weer kun je het watergeefsysteem beter uitzetten, of handmatig bevochtigen.”

Geen vluchten

De arbeidsinvulling levert (tot nu toe) geen problemen, met de kanttekening dat het uit Roemenië afkomstige personeel deze keer met de bus moest afreizen. “Vluchten op Nederland waren aanvankelijk niet mogelijk, en vliegen naar België (Charleroi) kan nog steeds niet.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mark Valentijn

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin