Doorgaan naar artikel

‘Eind deze week omschakelen naar Nederlandse ijsbergsla’

“Gisteren hebben we de eerste ijsbergsla van het nieuwe seizoen geoogst”, zegt Dave Smit van Pater Broersen in Waarland op dinsdag 9 mei.

“De ijsbergsla hebben we geplant op 5 maart. Sindsdien zijn we dagelijks aan het planten en dat gaat door tot in de vierde week van augustus.” Van alle plantingen die onder vliesdoek lagen, is dat doek inmiddels verwijderd. “Dat hebben we vorige week gedaan en daarna meteen beregend.”

Gevulde bollen

Smit spreek van een goede kwaliteit en vulling. “Hier zijn de nachten niet zo koud geweest als in het zuiden en ik denk dat we in de laatste week van maart ook meer instraling hebben gehad. De bollen zijn in ieder geval goed gevuld en er staat een royaal gewas.” De vroegste twee rassen zijn Stallion en Rockin. “Dat blijft de eerste maand nog wel zo, dan ruilen we Stallion in voor Mirette.”

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Beetje smet

De onkruidbestrijding werd voor het planten uitgevoerd met Bonalan en tussentijds werd het doek verwijderd om te schoffelen. “Ze zijn toen ook bijbemest met 120 kilo stikstof per hectare in de vorm van KAS.” Daarnaast werden plantingen behandeld met Luna Privilege, vanwege een lichte aantasting van smet.

Evenwicht zoeken

Omdat net de eerste bollen geoogst zijn, is het qua afzet nog even afwachten. “Er is vraag, maar de meeste supermarkten zitten nog aan hun Spaanse contracten. Eind van de week zal de omschakeling wel komen en dan is het even aftasten naar de prijs. We zijn begonnen met € 5 tot € 6 per doos van 10 stuks, maar het is altijd even zoeken naar een stabiel evenwicht als de Nederlandse productie goed op gang komt.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dave Smit

bladgewassenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin